Πηγές, από τις Βρυξέλλες και δημοσιεύματα (αναξιόπιστων) φυλλάδων της Γερμανίας όπως η Bild, εκτελωνίζουν στο εσωτερικό της χώρας αντιφατικές πληροφορίες, δημιουργώντας ατμόσφαιρα πολιτικής ρευστότητας και επικείμενων κυβερνητικών αλλαγών. Κάποιες μάλιστα από αυτές εμφανίζουν το ΔΝΤ να ζητά σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με συμμετοχή τεχνοκρατών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι «πάνω στη βιασύνη τους» ορισμένες πλευρές, προτού ακόμα φανεί λευκός καπνός από τις εντατικές συνομιλίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων, έθεταν πολιτικά ζητήματα, παρεμβαίνοντας ανεπίτρεπτα στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Η λέξη που στερεότυπα επαναλαμβάνεται στις δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων ηγετών και κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων, είναι «Εμπιστοσύνη», καθώς με πρώτη τη Γερμανική πλευρά, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τη δυνατότητα της κυβέρνησης Τσίπρα να υποστηρίξει πειστικά, ώστε στη συνέχεια να ψηφιστούν, τα σκληρά μέτρα που αξιώνουν από τη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό, φέρονται να ζητούν ισχυρές πολιτικές εγγυήσεις για την τήρηση όσων (πρόκειται να) συμφωνηθούν, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο ακόμα και σενάρια κυβερνητικής εναλλαγής.
Με δεδομένη τη διαβεβαίωση Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κ.Ο, όπου σε μια συναισθηματική έκρηξη είπε «εγώ δε θα γίνω Παπαδήμος», αλλά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα Σαμαρά, οι επιλογές, είναι περιορισμένες.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τώρα τη μάχη με την οικονομία και τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και κλειστές τις Τράπεζες. Το ερώτημα είναι, πως θα σταθεί πολιτικά, όταν χρειαστεί να παρουσιάσει μπροστά στους συντρόφους του, ένα τρίτο «αριστερό» αυτήν τη φορά Μνημόνιο…
Πολλοί προεξοφλούν από τώρα τη διάσπαση του κόμματος και τεκτονικές αλλαγές στην πολιτική γεωγραφία. Είναι σαφές –και αυτό με βάση έγκυρες πληροφορίες-ότι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος δε θα στέρξει σε μια τόσο οδυνηρή υποχώρηση…
Στο πολιτικό τοπίο, όπου επικρατούν συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, ήδη το Ποτάμι, μολονότι διαβεβαίωσε ότι απορρίπτει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πρόθυμο να υποδείξει πρόσωπα και εναλλακτικές λύσεις…
Ο συγκυβερνήτης Π. Καμμένος και οι Αν.Ελλ δηλώνουν απρόθυμα στήριξη.
Και την ίδια στιγμή, ανάλογα σενάρια φέρεται να επεξεργάζεται και η Συγγρού, αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κληθεί σε κάποιο ανεκτό κυβερνητικό σχήμα, μέχρι να οδηγηθεί σε βραχύ διάστημα η χώρα σε νέες εκλογές…
Όλα τα σενάρια πάντως είναι ανοικτά. Στη δυσκολότερη ώρα για την τύχη της χώρας, οι πολιτικές δυνάμεις κινούνται σε συνθήκες ελεγχόμενης ευστάθειας…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr