Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο έργο της κυβέρνησης τους τελευταίους έξι μήνες υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος έπραξε το αδύνατον πολλές φορές εν μέσω εκβιασμών και απειλών.
«Δεν αποδέχθηκα τον εύκολο συμβιβασμό, ώστε να διατηρήσω εύκολα την πρωθυπουργία», είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δώσαμε μάχες δύσκολες, με άνισες δυνάμεις, αλλά φθάσαμε στην επικίνδυνη ζώνη, πλέον βρισκόμαστε σε ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το αγνοήσω», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Η μόνη ειλικρινής απάντηση είναι η καταφατική. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους λόγους που αποφάσισε το δημοψήφισμα. «Στις 25 Ιουνίου πήραμε ένα τελεσίγραφο, με σκληρά μέτρα χωρίς ανάσα, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και δέσμευση για τη διάρθρωση χρέους. Το αρνηθήκαμε και πιστεύω, το ίδιο θα έκανε όποιος ήταν στη θέση μας. Δεν είχαμε την πρόθεση η επιλογή του δημοψηφίσματος να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών. Ζητήσαμε την παράταση του προγράμματος, αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή. Παρά τις κλειστές τράπεζες και τις δυσκολίες στον κοινωνικό ιστό, ο ελληνικός λαός πήρε μία γενναία απόφαση. Απέρριψε το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρήξης», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «δεν ζήτησε το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης. Δεσμεύτηκα και προσωπικά να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω ακόμα και σε 48 ώρες μία καλύτερη συμφωνία. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό ούτε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εξέλαβα το όχι ως εντολή για καλύτερη λύση και συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις προσπάθειές της».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πλέον είναι η ώρα του απολογισμού. «Στο Συμβούλιο έθεσα τις τρεις βάσεις για συμφωνία, την επαρκή χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και για ελάφρυνση του χρέους, ως αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις με λιγότερο υφεσιακό κόστος και δικαιότερη κατανομή των βαρών», είπε ο πρωθυπουργός παραδεχόμενος εντούτοις ότι το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά έχει μία πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στη συζήτηση περί Grexit.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε πέντε σημεία αναφορικά με το σχέδιο:
- Η συμφωνία θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στον ΕΜΣ.
- Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Η τρόικα όπως την γνωρίσαμε τελείωσε.
- Η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι τριετής και θα υπάρχει χρόνος και χώρος για να σταθεροποιηθεί η οικονομία
- Τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας
- Με το δάνειο του ΕΜΣ θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα 6,8 δισ. ευρώ που παρακρατεί η ΕΚΤ.
- Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία από την τραπεζική αργία και την επιβολή capital controls
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Αυτό σήμερα, μπορεί να μην φαίνεται εφικτό. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, αυτός ο σπόρος δημοκρατίας και αξιοπρέπειας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς στην Ευρώπη. Φέραμε το αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, διαπραγματευτήκαμε για να έχουμε αυτό που λέμε διπλό σεβασμό, πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, αγωνιστήκαμε για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, για τα εργασιακά δικαιώματα, την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων, το δίκαιο του ελληνικού λαού. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να πάει και δεν θα πάει χαμένος».
Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας τόνισε: «Θα τα καταφέρουμε! Είμαι βέβαιος ότι το πείσμα αυτού του λαού για αξιοπρέπεια θα είναι οδηγός μας και τις επόμενες μέρες. Θα ζήσουμε με υπερηφάνεια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr