Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία απόψε το βράδυ, το ψυχόδραμα που ζουν οι πολίτες τους τελευταίους μήνες κορυφώνεται με τη χώρα να βρίσκεται επί ξυρού ακμής και την οικονομία να μετεωρίζεται πάνω απ΄ την άβυσσο.
Οι ελληνικές προτάσεις που συντάχθηκαν και με την ουσιαστική παρέμβαση ξένων εμπειρογνωμόνων βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στα χέρια των δανειστών.
Οι κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, σύμφωνα με ασφαλείς ενδείξεις εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για την ταχεία προσαρμογή της κυβέρνησης στο αυχμηρό έδαφος του ρεαλισμού.
Και στο εσωτερικό μέτωπο με εξαίρεση ευάριθμη ομάδα βουλευτών που αμφισβητούν ακόμα τις πρωθυπουργικές προθέσεις, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (εκτός ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) δηλώνουν πρόθυμα να παράσχουν την εξουσιοδότηση που ζητεί-με διαδικασίες πάντως που καταρρακώνουν κάθε έννοια συμβατικής κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς- ο πρωθυπουργός προκειμένου να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Και η αιτία δεν είναι άλλη, από την επίμονη και ανησυχητική σιγή της Γερμανίας η οποία βυθίζει σε ανασφάλεια τον κ. Τσίπρα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Κλίμα αγωνίας στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε σε βαριά ατμόσφαιρα και διαθέσεις εμφανούς κατήφειας. Η διαπραγματευτική ομάδα, όπως καταλόγισαν αρκετοί βουλευτές δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε κάτι καλύτερο την στάση της στις διαπραγματεύσεις.
Παρόλα αυτά, αναγνώρισαν οι περισσότεροι, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δραπετεύσει σήμερα και να εγκαταλείψει το τιμόνι, με τις τράπεζες κλειστές και την οικονομία να απέχει ελάχιστα από την ασύντακτη κατάρρευση.
Πολύ περισσότερο, όπως επισήμαναν που σε τούτη τη συγκυρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά κυρίαρχος και στη χώρα δε διαφαίνεται κάποια πειστική εναλλακτική πρόταση.
Τσίπρας: Θα πέσουμε όλοι μαζί
Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα εξαντλήθηκε στους τόνους της δραματικής κλίμακας, όταν υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή δε διαφαίνεται εναλλακτική πρόταση και αφού επικαλέστηκε την ιστορική ευθύνη της Αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων ζήτησε την αμέριστη στήριξη των βουλευτών του λέγοντας χαρακτηριστικά «θα σταθούμε ή θα πέσουμε όλοι μαζί».
Ενίσχυσε μάλιστα την πίεση στο εσωκομματικό ακροατήριο θέτοντας θέμα δεδηλωμένης όταν προειδοποίησε ότι δε θα δεχτεί να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση και να βρεθεί υπό ομηρεία, απαντώντας ο ίδιος στο δίλημμα που πρόβαλε, με το συμπέρασμα: «ανάμεσα σε μια κακή και μια καταστροφική επιλογή η απάντηση είναι προφανής.
Μονόδρομος το "ναι"...
Η συμφωνία, όπως σημείωσε συνιστά πλέον «μονόδρομο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εναλλακτική επιλογή δεν είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη, αλλά η χρεοκοπία. Όπως άλλωστε υπενθύμισε: «δεν πήραμε την εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη».
Υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό, ότι είναι ευθύνη της Αριστεράς να μην υπάρξει Grexit και έριξε το μπαλάκι στην πλευρά των διαφωνούντων επισημαίνοντας ότι «ο καθένας θα αναμετρηθεί με το μπόι του και την ιστορία του».
Αριστερή Πλατφόρμα: Πρόταση επιστροφής στη δραχμή
Ο επικεφαλής της Αριστερής πτέρυγας του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε ασύμβατη την πρόταση με το Πρόγραμμα του κόμματος, σχολιάζοντας που δεν μπορεί να δώσει στη χώρα προοπτική.
Ο εσωκομματικός χώρος στον οποίον ηγείται κατέθεσε κείμενο διαφοροποίησης το οποίο υπογράφουν οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, καθώς και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας Αντώνης Νταβανέλος και Σόφη Παπαδόγιαννη. Τα στελέχη αυτά, καλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό "να απορρίψει τον εκβιασμό των ''θεσμών'' και την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων" και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα - γέφυρα μετάβασης σε εθνικό νόμισμα που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στον ελληνικό λαό.
Παρά τα υπαρξιακά διλήμματα που αντιμετωπίζει πάντως η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμάται ότι στη συμπεριφορά της θα πρυτανεύσει η συνοχή του κόμματος και η κυβερνητική σταθερότητα.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο Κώστας Λαπαβίτσας ένθερμος κήρυκας της επιστροφής στη δραχμή, εμφανίζεται να έχει δηλώσει ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το Grexit, όσο κι αν πρέπει να προετοιμαστεί γι αυτό στη συνέχεια. Από την άλλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, Θανάσης Πετράκος κάλεσε να υπάρξει προετοιμασία για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ, χωρίς να εξηγεί τον χρόνο στον οποίον αναφέρεται, ενώ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου που ανήκει στην τάση της ΚΟΕ υπογράμμισε ότι η ριζοσπαστική δυναμική του «Όχι», στο δημοψήφισμα, έδειξε σε ποιες δυνάμεις μπορεί να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ζωή και οι «53»
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη στάση της, έλυσε άλλον ένα γρίφο. Μολονότι διατύπωσε τόσο με την διαδικασία εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση όσο και με την ουσία της επικείμενης συμφωνίας, φέρεται να κινήθηκε μετριοπαθείς τόνους, αναγνωρίζοντας την ανάγκη "τώρα πρέπει να πάμε μαζί".
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εσωκομματικά κινείται δορυφορικά στη γνωστή ομάδα των "53", στην εισήγησή του ανέφερε ότι οι συσχετισμοί επιβάλλουν αυτού του τύπου την συνθηκολόγηση τώρα, ώστε "να βρεθούμε σε καλύτερη στιγμή και να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουμε".
Η μόνη κόκκινη γραμμή
Το συμπέρασμα είναι, ότι η μοναδική κόκκινη γραμμή που έμεινε όρθια μετά από πέντε μήνες, είναι η διατήρηση της κομματικής συνοχής, όχι όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους προσκόλλησης στην εξουσία, αλλά, προκειμένου να μην δικαιωθεί η λογική της αριστερής παρένθεσης.
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η κυρίαρχη αίσθηση στους διαδρόμους της Βουλής, είναι ότι παρά την βάσιμη εκδοχή να αποχωρήσουν από τα υπουργικά πόστα υπουργοί ειδικά της Αριστερής Πλατφόρμας, η πλειοψηφία της ΚΟ θα στηρίξει την κυβέρνησης.
Ήδη καταγράφεται η απώλεια του Γιάνη Βαρουφάκη που ανακοίνωσε μέσω του διαδικτύου ότι δεν προσέλθει στην ψηφοφορία επικαλούμενος… οικογενειακούς λόγους, ενώ και η Ραχήλ Μακρή, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει.
Ρήγμα στους ΑΝΕΛ
Προβλήματα ευστάθειας, όμως εμφανίζει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα τωνΑνεξαρτήτων Ελλήνων λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση που προηγήθηκε το απόγευμα, τέσσερις βουλευτές του κόμματος φάνηκαν έτοιμοι να καταψηφίσουν.
Πρόκειται για τους Παύλο Χαϊκάλη, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκου Μαυραγάννη και Χαρίσιο Κατάνα που τάχθηκαν κατά της συμφωνίας.
Η δυσμενής εξέλιξη-απόρροια ότι «κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δε μας υπολογίζουν», όπως είπε κάποιος από αυτούς, φαίνεται πως οδήγησε τον Πάνο Καμένο στην απόφαση να διακόψει αιφνίδια την συνεδρίαση της ΚΟ και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr