Κάτι που επιβεβαίωσε βγαίνοντας από την πολύωρη και δραματική σύσκεψη στο Μαξίμου ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμένος. «Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες ώρες, σε λίγη ώρα, θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί. Γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες» είπε ο υπουργός Άμυνας που αποχώρησε πρώτος από το τραπέζι.
Ερωτηθείς για το αν η ελληνική πρόταση θα έχει αλλαγές στον ΦΠΑ σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις απάντησε "μην βιάζεστε".
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μεταξύ των προτάσεων, περιλαμβάνονται:
- άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ώστε όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 και στα 62 με εργασία 40 ετών και κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2018
- επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση
- διατήρηση του ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία και τα απολύτως βασικά είδη πρώτης ανάγκης
- κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, με αντικατάσταση κάποιες θετικές πρόνοιες για τα νησιά της άγονης γραμμής
- αυξημένο πακέτο φορολογικών μέτρων και ειδικότερα, αύξηση της έκτακτης εισφοράς και της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και επιβολή φόρου στους αγρότες.
- νέες περικοπές στο Δημόσιο
- αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εκπόνησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες με τη σημαντική βοήθεια Γάλλων ειδικών και στέλνουν την πρόταση της χώρας στις Βρυξέλλες.
Αύριο οι θεσμοί, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Επιτροπή θα αξιολογήσουν την πρόταση έχοντας ξεκαθαρίσει προηγουμένως, αν η Ελλάδα συνιστά συστημικό κίνδυνο καθώς και εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Η ειλημμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει αστραπιαία πλέον ελλείψει χρόνου τις διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική περιχαράκωση της χώρας προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού που ενισχύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγάσάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τους υπουργούς Γ. Πανούση και Ν. Παρασκευόπουλο, είναι να διαχειριστεί τις αντιδράσεις της Αριστερής Πτέρυγας που δηλώνει αντίθετη στη νέα συμφωνία.
Λαφαζάνης: Το ΟΧΙ δεν θα γίνει ταπεινωτικό ΝΑΙ
Ήδη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δείχνοντας τις διαθέσεις του, ξεκαθάρισε νωρίτερα το πρωί σε ενεργειακό συνέδριο ότι «Δεν θέλουμε στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε και ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού, χωρίς μάλιστα να δίνεται καμιά προοπτική στον τόπο».
Πρόσθεσε δε προειδοποιητικά, «προς όλες τις κατευθύνσεις», όπως είπε, ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρία από κανέναν. Και κάνουν βαρύτατο λάθος και ατόπημα όσοι στην Ευρώπη τη θεωρούν όμηρο. Η Ελλάδα επίσης δεν βρίσκεται με το «πιστόλι στον κρόταφο» ούτε βρίσκεται υπό εκτέλεση, έτοιμη να αποδεχθεί τα όποια τετελεσμένα της προσφέρουν όσο καταστρεπτικά και αν είναι».
Την ίδια στιγμή, στους βουλευτές δόθηκε εντολή να μην απομακρυνθούν τις επόμενες ώρες από την Αθήνα, καθώς αύριο το πρωί στις 8:00 (!) συγκαλείται Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το κλίμα εξακολουθεί στην κοινωνία από τις κλειστές Τράπεζες, με την Λούκα Κατσέλη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, αν συνεχίσουν να είναι κλειστές.
Και στο παρασκήνιο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας διπλωματικών πιέσεων της Ουάσινγκτον προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βερολίνου και να κραητθεί η Ελλάδα εντός ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr