"Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα αφορά τα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση", ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε επίσης για "πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν".
"Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκεί και βαθιά κατάθλιψη", τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως "η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας".
"Η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε" σημείωσε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η Ελλάδα διεκδικεί μια συμφωνία "που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως".
"Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες", ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. τσίπρας, δηλώνοντας πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο.
Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν ισχυρίζεται πως "για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι". Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος.
"Καμια από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες. Οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα", υποστήριξε ο κ. τσίπρας.
Τουσκ: Είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε υπογραμμίσει πως όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν ευθύνη για την πορεία των συζητήσεων. «Στη φάση αυτή, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον είναι δυνατό ακόμη και το χειρότερο δυνατό σενάριο όπου θα χάσουν όλοι.
Η ανικανότητα μας να συμφωνήσουμε μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας, σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και σε σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνες. «Εχουμε τέσσερις μέρες για να βρούμε μια συμφωνία», υπογράμμισε.
Τόνισε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από ένα Grexit για την Ευρώπη, και γεωπολιτικά. «Αν έχει κανείς την αυταπάτη ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, είναι αφελής», συμπλήρωσε.
Είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση και πρέπει όλοι να βρούμε μια λύση, κατέληξε ο κ. Τουσκ.
Λιτός ο λόγος του Γιούνκερ
«Η απάντηση στην ελληνική κρίση δεν είναι να μην κάνουμε τίποτα αλλά να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ να την καταστήσουμε πιο δυνατή», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε έναν απλό και λιτό λόγο, αμέσως πριν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Σκληρή επίθεση από ΕΛΚ και Βέμπερ
Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, μετά το πέρας της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως «η απομείωση του χρέους σημαίνει ότι θα την πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και ο φτωχός Πορτογάλος αγρότης».
Σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ μικρότερες συντάξεις από την Ελλάδα και ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα, τι μπορεί να πει και πώς να ζητήσει από αυτούς τους λαούς να πληρώσουν για την Ελλάδα. «Σεβόμαστε τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά θα αντιπαρατεθούμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επιστρέψτε στη λογική και καταθέστε ένα πρόγραμμα», κατέληξε.
Πιτέλα: Δάνειο-γέφυρα μέχρι να βρεθεί μία λύση
«Δεν πρέπει να διαιρέσουμε την Ευρώπη αλλά να την ενώσουμε» επισήμανε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, Τζιάνι Πιτέλα.
«Αυτή η κρίση δεν είναι παιχνίδι, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα» είπε ο Πιτέλα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Εκφράζοντας την αντίθεσή του με τους καιροσκόπους που παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει τον διχασμό στην Ολομέλεια και στα θεσμικά όργανα.
«Κύριε Τσίπρα, δεν ανήκετε στην ομάδα μου. Ωστόσο αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ ένα Grexit. Υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», ο Πιτέλα επεσήμανε ότι «θα πρέπει να δοθεί ένα δάνειο-γέφυρα στην χρεωμένη χώρα προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να βρεθεί μία μονιμότερη λύση».
Γκι Φερχόφσταντ:Δεν θα τον πληρώσετε εσείς τον λογαριασμό, αλλά οι Ελληνες πολίτες
Σκληρά μίλησε και ο ηγέτης του ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Σωστά, λέτε πως οι Ελληνες κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες. Αλλά η πολιτική τάξη δεν το έκανε. Είμαι θυμωμένος, γιατί μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε. Προχωράμε υπνοβατώντας προς ένα Grexit με τη βοήθεια των ακροδεξιών, ακούστε τους εκεί. Θα έχουμε ένα grexit. Αλλά τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσετε εσείς, αλλά οι Ελληνες πολίτες».
Μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να σας θυμούνται: σαν ένα εκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο (όχι τον καινούριο, είπε, τον κανονικό). Δείξε ότι είσαι ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης».
Λεπέν: Αν η Ελλάδα δεν φύγει από το ευρώ δεν θα γλιτώσει από τη λιτότητα
Την άποψη ότι η αν η Ελλάδα δεν φύγει από το ευρώ, δεν θα φύγετε από τη λιτότητα εξέφρασε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν στην ομιλία της στην Ευρωβουλή. Όπως σημείωσε:
«Η ΕΚΤ οδήγησε σε αυξησία τις ελληνικές τράπεζες και δεν είναι πρώτη φορά που η ΕΚΤ δημιουργεί τεχητά προβλήματα. Ποιος λαός θα μπορούσε να δεχτεί πέντε χρόνια την λιτότητα. Το ευρώ και η λιτότητα συνυπάρχουν και δεν θα γλιτώσετε από την λιτότητα αν δεν φύγετε από το ευρώ. Το διακύβευμα δεν είναι η Ελλάδα αλλά το ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς ευρώ».
Χαρμς: Περίμενα να μας εξηγήσετε πώς θα κάνετε τις μεταρρυθμίσεις
Επίθεση στον έλληνα πρωθυπουργό στο Ευρωκοινοβούλιο εξαπέλυσε η επικεφαλής των Πρασίνων, κ. Χαρμς στην ομιλία της.
Όπως σημείωσε, «όταν είδα μια φωτογραφία συνταξιούχου έξω από το ΑΤΜ, και το 60% ψηφίζει «όχι» και η ψηφοφορία στην Ελλάδα ήταν παράδοξη ωστόσο έδειξε ότι υπάρχει ελπίδα για την ΕΕ».
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Και εσείς βρίσκεται σε μια ιστορική κατάσταση είστε ο πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην Ελλάδα και θα τον οδηγήσετε σε μια νέα μεταρρυθμιστική προοποτική. Η τρόικα κάνει αποκρουστική την λέξη μεταρρύθμιση. Περίμενα να μου πείτε τι ακριβώς θα κάνετε για τις μεταρρυθμίσεις, πως θα κάνετε ένα δικαιο συνταδιοξοτικό και ένα σοβαρό σύστημα υγείας. Το ζήτημα είναι να φροντίσετε να συμπράξουν μαζί σας οι ευρωπαίοι».
- ALEXIS_TSIPRAS_EUROPEAN_PARLIAMENT.doc (134 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr