«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μείωσε την απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και τους δανειστές της και δεν φέρνει πιο κοντά τη συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών, τον οποίον το Σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας του καλεί να παραιτηθεί μετά την αποτυχία του στο χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, πρόσθεσε ότι ακόμη και μετά το δημοψήφισμα απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ότι η Ελλάδα χρειάζεται να πάρει δύσκολα μέτρα.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, σε επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει μέτρα, ακόμα και αν αυτά απορρίφθηκαν.
Όπως ανέφερε, υπάρχει αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, η οποία μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί εφόσον ακολουθηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραμένει ανοιχτή σε συνεργασία με την Αθήνα.
Το «όχι» των Ελλήνων στο χθεσινό δημοψήφισμα βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης είπε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβκσις. Ο ίδιος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα καθώς υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα καθυστέρησαν ή εφαρμόστηκαν μερικώς με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε ύφεση.
Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι δεν τίθεται θέμα σταθερότητας της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαχειριστεί την κατάσταση στην ΕΕ.
Η Κομισιόν, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα, αλλά για αυτό απαιτείται εντολή από το Eurogroup. Μπορεί να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εάν όλες οι πλευρές εργαστούν με σοβαρότητα, πρόσθεσε και τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στην Ευρώπη.
«Δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος»
Το ελληνικό χρέος που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς μια κυβέρνηση, κάτι που ξεκάθαρα απαγορεύεται από τους κανονισμούς της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
"Το ελληνικό χρέος που διακρατά το Ευρωσύστημα είναι χρέος που δεν μπορεί λόγω της φύσης του να αναδιαρθρωθεί καθώς αυτό θα ήταν νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Νουαγιέ, που είναι επίσης και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.
Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται, είπε ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του Euro Working Group, που προετοιμάζει τις αποφάσεις για τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η γρήγορη λύση που ο Τσίπρας υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους «δεν είναι πολύ ρεαλιστική» πρόσθεσε.
«Είναι ξεκάθαρο, ο χρόνος τρέχει» δήλωσε σήμερα ο Βίζερ στο CNBC. «Πριν από 10 ημέρες, η Ελλάδα ήταν μια χώρα με ανοιχτές τράπεζες και με την πεποίθηση, σε κάποιο βαθμό, ότι θα λάμβαναν μια δέσμευση για περαιτέρω στήριξη».
«Αλλά σήμερα που μιλάμε, η τουριστική περίοδος φαίνεται κακή, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει κλείσει… με κεφαλαιακούς ελέγχους. Χρειάζεται να κινηθούμε και νομίζω ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε ο Βίζερ. «Θα υπάρξουν πολύ, πολύ δύσκολες συνομιλίες» προϊδέασε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr