Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα "ιστορική", τονίζοντας εκ νέου πως "ο ελληνικός λαός έστειλε το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας". "Η συμφωνία είναι μονόδρομος", επισήμανε ο κ. Καμμένος, ενώ σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν, διευκρίνισε πως το υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΚΚΕ.
Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως "ακούσαμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού και εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο λαός από την λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης". "Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία" ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.
"Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση" σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας ωστόσο πως "κανένας δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια και σκληρά μέτρα". Ερωτηθείς δε "εντός ή εκτός ευρώ", απάντησε πως "προωθείται συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα ή Grexit και ελληνική χρεοκοπία".
Παράλληλα, σε μια πρόβλεψη ότι «θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» προχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μργάρου.
Όπως είπε, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. «Αν τα πράγματα ηρεμήσουν», πρόσθεσε, «θα είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο».
Ο κ. Θεοδωράκης ανεφερε ακόμη ότι κατά τη σύσκεψη επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες».
Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνκά δίκαιο.
Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ότι η ΝΔ στη διαδρομή της έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα.
«Προσήλθα στη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης» είπε, επισήμανε όμως ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και παρα πολύ καιρό. «Χάσαμε χρόνο σε βάρος της οικονομίας και της χώρας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη, με ευθύνη της κυβέρνησης.
Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να βρουμε την ενότητα που απαιτείται, να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, έκανε λόγο για «διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα», ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες του «δημοκρατικού τόξου» οφείλουν να παροτρύνουν την κυβέρνηση, η οποία έχει την κυρίαρχη ευθύνη να φέρει τη συμφωνία.
Επίσης εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επιτακτική ανάγκη.
«Ο Πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, ενώ εξήγησε, ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθε στο «και πέντε».
«Εάν είχε συμβεί νωρίτερα, υποστήριξε, πολλά από όσα βιώνουμε σήμερα θα είχαν αποφευχθεί». Όπως εξήγησε, η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία, η οποία θα συνεπάγεται την άμεση αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr