Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχοντας «προίκα» ένα συντριπτικό ποσοστό, που ουσιαστικά αποτελεί μια πολύ φρέσκια νομιμοποίηση της κυβέρνησής του, καλείται να – κι αυτό είναι παράδοξο- να εκχωρήσει έδαφος. Ήδη, η αποχώρηση Βαρουφάκη, που όπως ανέφερε στο κείμενο αποχώρησής του έγινε κατ΄ απαίτηση των δανειστών, είναι το πρώτο δείγμα αναδίπλωσης του Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, ο ίδιος από χτες δηλώνοντας ανοικτός στην εθνική συνεννόηση, έσπευσε όντας θριαμβευτής να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για κοινή διαβούλευση. Όπως έχει ήδη από την Παρασκευή γράψει το Reporter, στο τραπέζι είναι το σχέδιο για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, πράγμα που θα ξεκαθαρίσει στην συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το άλλο «γενναίο» βήμα, συνδέεται με την πρόταση των Θεσμών που όπως φαίνεται θα κατατεθεί μετά ή στη τη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης. Μπορεί το Βερολίνο να επισημαίνει ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά η ανάγκη διατήρησης του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ – γερμανικής πάντα κοπής -, αλλά και της ροής που έχει διαμορφωθεί μετά το Μάαστριχτ στην Ευρώπη δε χωρούν αυταπάτες.
«Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine μία μέρα μετά το δημοψήφισμα δίνοντας το στίγμα.
«Η Ελλάδα ψήφισε "όχι" και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως τώρα, η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα. Πώς θα προχωρήσει;» διερωτάται η εφημερίδα.
Πάντως στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν, όπως και στις παράλληλες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Κοινώς θα κληθεί η Ελλάδα σε σκληρό συμβιβασμό.
Τα δείγματα θα είναι ξεκάθαρα το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτκατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup). Ήδη, η Κομισιόν ανακοίνωσε σειρά διαβουλεύσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ διαβουλεύεται απόψε και αύριο με τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των άλλων 18 μελών της Ευρωζώνης, καθώς επίσης και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης (με τον πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Ο πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη». Επιπλέον, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα».
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συμφωνούν ως προς το ότι η ψήφος των Ελλήνων «πρέπει να γίνει σεβαστή». Γι΄ αυτό και η συνάντηση στο Ελιζέ τη Δευτέρα, θα αποτελέσει βαρόμετρο για το αν η προσπάθεια της Γαλλίας να συμβιβάσει τα πράγματα, θα έχει τύχη. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στην Ελλάδα θα απαιτήσει την ανάλωση σημαντικού πολιτικού κεφαλαίου από τον Πρωθυπουργό. Μετά το δημοψήφισμα το έχει αναμφισβήτητα, ωστόσο η διαχείρισή του εγκυμονεί κινδύνους τόσο θεσμικούς όσο και πολιτικούς. Ουσιαστικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει εάν θα παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο – με αποφάσεις σχετικώς αναντίστοιχες με το δημοψήφιμα- ή θα πάει σε αυτόν της ρήξης. Ο απεγκλωβισμός από τη ρητορική του λαϊκισμού δε θα είναι εύκολος και σίγουρα θα απαιτήσει κινήσεις συναίνεσης για να μην τραυματιστεί ανεπανόρθωτα η δημοκρατία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr