Με αυτά τα δεδομένα και σε συνθήκες πραγματικού πολέμου τα μηνύματα για το ενδεχόμενο συνεννόησης πριν την Κυριακή είναι συγκεχυμένα. Με προφανή τρόπο να φτάσει η κάθε πλευρά στο δημοψήφισμα, έχοντας τη «λέζα» της απόρριψης προτάσεων συμβιβασμού, πληροφορίες δίνουν και παίρνουν για το ποιος προτείνει και ποιος απορρίπτει ιδέες γεφύρωσης του χάσματος.
Ασάφεια για την νέα πρόταση Γιούνκερ
Αργά το βράδυ η εικόνα ήταν ότι με αφετηρία την Κομισιόν υπήρχε σχετική πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου με διόρθωση της πρότασης των θεσμών με ένταξη του θέματος του χρέους με μια «χλιαρή» δήλωση. Χωρίς να είναι σαφές ποιος προτείνει τη συγκεκριμένη ιδέα ένα είναι μόνο σίγουρο ότι η ελληνική πλευρά θέλει πάση θυσία να πάει στην κάλπη ώστε να αποφύγει το παράδειγμα Παπανδρέου, ανατροπής, δηλαδή, πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο ρόλος Λαφαζάνη
Στο φόντο αυτό ξένοι αναλυτές εκτιμούν η «αριστερή» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι, γι’ αυτό και δεν προωθείται οποιαδήποτε ιδέα συμβιβασμού, αλλά το «plan b» με άγνωστη κατάληξη κερδίζει έδαφος.
Για πρώτη φορά χτες στη συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το παράθυρο για το εναλλακτικό σχέδιο σημειώνοντας ότι ο «ελληνικός λαός έχει περάσει και χειρότερα» κα τονίζοντας ότι οι «τράπεζες χρεοκοπούν κι όχι οι λαοί».
Από την προεκλογική θέση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αναγκάσει τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και την ευρωζώνη να αποδεχθούν τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης κατά της λιτότητας και διαγραφής του χρέους πλέον έχει μπει στο τραπέζι η ρήξη. Μια τέτοια θέση που μέσω του ιστότοπου ISKRA έχει θέσει επί τάπητος η «αριστερή πλατφόρμα» υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλες πιο σκληροπυρηνικές συνιστώσες (ΔΕΑ, Κομμουνιστική Τάση κ.α.). Οι θέσεις αυτές, αλλά και οι τακτικές που ακολουθούνται έχουν ήδη σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργήσει ένταση στο στενό πυρήνα συνεργατών του Πρωθυπουργού, ο οποίος πλέον έχει πειστεί ότι η άλλη πλευρά θέλει να τον «ταπεινώσει» πολιτικά.
Σε τροχιά ΚΚΕ
Οι εξελίξεις, μάλιστα, με την ακαμψία των θεσμών έχουν οδηγήσει ακόμα και πολλούς ευρωπαϊστές στο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσουν τον προβληματισμό της «αριστερής» πτέρυγας αλλά και του ΚΚΕ ότι η «ευρωκρατία δεν μπορεί να ανεχτεί την αριστερά».
Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στο κυβερνών κόμμα ήταν η δήλωση για το δημοψίφισμα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνη, ο οποίος τόνισε «Για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου μονόδρομος η ευρω-υποταγή σε προτάσεις άγριας λιτότητας και στα μνημονιακά προγράμματα συνέχισης και κλιμάκωσης της κατεδάφισης και της λεηλασίας. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε όμηρος ούτε παγιδευμένη. Αντίθετα, διαθέτει, με τη θέληση και τον αγώνα του ελληνικού λαού, πολλούς δρόμους για να αντιμετωπίσει όσους επιμένουν να επιβάλλουν στον τόπο μας νεοαποικιακά δεσμά και ληστρικές πολιτικές». Και επισήμανε «Το ισχυρό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στις κάλπες της Κυριακής θα είναι πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο «ναι» σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελλάδα, που είναι αποφασισμένη, παρά και ενάντια σε όποιες προσωρινές δυσκολίες, να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια, τις δημοκρατικές παραδόσεις και το μέλλον του λαού μας».
Παράλληλα με ανακοίνωσή της η «Κομμουνιστική Τάση» αποκαλύπτει ενδεχομένως μια ακόμη φάση του «plan b» μέσα από την άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων και με την ταυτόχρονη «απαλλοτρίωση» των τραπεζικών καταθέσεων των τελευταίων!
Στο μεταξύ η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν το πρόγραμμα εκπνεύσει σχεδιάζει να μην πληρώσει τη δόση των 1,53 δισ. προς το ΔΝΤ.
Γιαυτό υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ερωτηθείς από τους Financial times αν αληθεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει, απάντησε σωστά. Την ίδια δήλωση έκανε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο CNN. Ωστόσο όλοι οι αναλυτές προσβλέπουν στο τι μέλλει γενέσθαι με την πληρωμή των 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και Αύγουστο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εξελίξεις είναι μπροστά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr