«Από τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και το όποιο αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό» είπε και ξεκαθάρισε ότι κάθε απόπειρα να μετατραπεί το Δημοψήφισμα σε δίλημμα για το νόμισμα, «υπαγορεύεται από τις πιο ακραίες και συντηρητικές απόψεις στο εξωτερικό» αλλά και όσων τις εκτελωνίζουν μέσα στη χώρα.
«Κανείς δεν δικαιούται να μας δείξει την πόρτα εξόδου από το κοινό μας σπίτι» υπογράμμισε εμφατικά και έσπευσε να δικαιολογήσει την προσφυγή σε Δημοψήφισμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «η απόφασή μας δε συνιστά ρήξη με την Ευρώπη, αλλά, ρήξη με τις πρακτικές των συντηρητικών κύκλων που προσβάλλουν την Ευρώπη επιβάλλοντας το δόγμα της λιτότητας».
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα ότι την Κυριακή ο ελληνικός λαός «θα σταθεί στο ύψος της ιστορίας του και θα πει το μεγάλο όχι στο τελεσίγραφο».
Ο πρωθυπουργός αναφερθείς στην εμπειρία της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του, βρέθηκε «με την πλάτη στον τοίχο και σε συνθήκες πρωτοφανούς χρηματοδοτικής ασφυξίας». Πρόσθεσε όμως, ότι στο τέλος, επικράτησαν «οι ακραίες φωνές μεταξύ εταίρων και θεσμών» διαχωρίζοντας πάντως την στάση καλοπροαίρετων συνομιλητών όπως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Απέδωσε μάλιστα, τη δυστοκία της διαπραγμάτευσης στην επιμονή της άλλης πλευράς «να είναι σώνει και καλά και το ΔΝΤ στη Συμφωνία μολονότι έχει σταματήσει από καιρό να εκταμιεύει χρήματα, βλέποντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» γεγονός που όπως τόνισε «δυναμίτισε κάθε δυνατότητα συμβιβασμού».
Με τη φράση «εξαντλήσαμε κάθε όριο παραχωρήσεων», ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι πραγματική επιδίωξη των σκληροπυρηνικών της Ευρωζώνης, ήταν η «εκδίκηση» για την επιλογή της 25ης Ιανουαρίου και η παραδειγματική τιμωρία της κυβέρνησης- «δεν ζήτησαν Συμφωνία, ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια» είπε χαρακτηριστικά- προκειμένου να συνετιστούν όσοι λαοί αξιώνουν να αλλάξει πολιτική η Ευρωζώνη.
Συνοψίζοντας, υποστήριξε ότι οι πιστωτές επέμειναν να πέσουν τα βάρη και πάλι σε μισθούς και συντάξεις, ενώ, αναφερθείς ειδικότερα στην πρόταση για εκτόξευση του ΦΠΑ στον Τουρισμό από το 6,5% στο 23% διερωτήθηκε «άραγε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Ας βγάλουν μια ταξιδιωτική οδηγία καλύτερα».
Σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της πρότασης των θεσμών, οι οποίοι αποδείχθηκαν τρόικα, όπως ανέφερε, το μόνο που κατά τον ίδιο εξασφάλιζε ήταν «ρευστότητα με το σταγονόμετρο και σκληρή επιτήρηση», ενώ το ΔΝΤ, για το οποίο σχολίασε ότι «ήρθε για να διχάσει την Ευρώπη», μονομερώς τον Οκτώβριο θα αποφάσιζε την εκταμίευση των οφειλομένων.
Ο κ. Τσίπρας εισαγωγικά είπε πως η κυβέρνηση «δε θα ζητήσει την άδεια των Σόϊμπλε και Ντάϊσελμπλουμ για να δώσει τον λόγο στον ελληνικό λαό», ενώ κατήγγειλε το εκβιαστικό κλίμα- «χθες με τη ρευστότητα, σήμερα με τις Τράπεζες»- αλλά και τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον κομματικό ανταγωνισμό, προκαλώντας Πολιτειακή εμπλοκή.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr