Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ειδοποιούνται οι βουλευτές της Επαρχίας να παραμείνουν στην Αθήνα, εντείνοντας την αγωνία των στιγμών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές στις Βρυξέλες το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
Πεντάμηνη παράταση και βοήθεια 15,5 δισ. ευρώ
Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες ενισχύεται το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, όπως επιβεβαιώνει πλήθος ξένων ΜΜΕ, η τελική πρόταση των δανειστών που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι, προβλέπει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος έως το Νοέμβριο με ταυτόχρονη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. ευρώ.
Η γερμανική Handelsblatt επικαλούμενη έγγραφα που διατείνεται πως έχει στην κατοχή της, τα οποία τέθηκαν υπόψη της ελληνικής αντιπροσωπείας χθες στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι εκτός από την παράταση, κρίνεται απαραίτητο και ένα νέο τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει και χρηματοδότηση.
Το σχέδιο των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) προβλέπει ότι μέχρι το Νοέμβριο θα εκταμιευτούν σε τέσσερις δόσεις τα 15,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. από την Ευρώπη και 3,5 από το ΔΝΤ.
Για τον σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιηθούν και τα χρήματα του ESM (ΤΧΣ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ύψους 8,7 δισ. ευρώ.
Το πρακτορείο ΜΝΙ υπογραμμίζει πως οι δανειστές δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις προτάσεις τους.
Τι συζητήθηκε στο Eurogroup
Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal και το επιβεβαιώνουν το Reuters, η Bild και η Handelsblatt, στο Eurogroup της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα - αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις προϋποθέσεις νέας χρηματοοικονομικής βοήθειας.
Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους καθώς και σχετικό έγγραφο που διανεμήθηκε στους υπουργούς.
15,3 δισ. για να αποφευχθεί η χρεοκοπία
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους Θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί συνολικά 15,3 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία μέχρι τότε, ένα ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Για να καταβάλει την πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ, από τα ελληνικά ομόλογα. Τον Ιούλιο, θα μπορούσε να λάβει άλλα 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, για να ακολουθήσουν άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Η WSJ σημειώνει ωστόσο ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρθει μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου τα κοινοβούλια έχουν συνδέσει τα δικά τους δάνεια διάσωσης με αυτά του Ταμείου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr