(Στη φωτό από αριστερά προς τα δεξιά Λ. Βατικιώτης, Ν.Ξυδάκης, Σ.Αμιν και Δ.Κωνσταντακόπουλος)
Μάλιστα, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι περιπτώσεις των δύο αυτών χωρών εντάσσονται στην προσπάθεια συνολικής κατίσχυσης νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
«Μπορεί να χαθεί αυτή η μάχη, ίσως θα υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς. Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί η μάχη», τόνισε ο Σαμίρ Αμίν, διεθνούς φήμης οικονομολόγος παρεμβαίνοντας στις εργασίες του συνεδρίου «Η πρωτοβουλία των Δελφών». Παράλληλα, χαιρέτισε «το θράσος, την τόλμη και την παρρησία της κυβέρνησης Τσίπρα να διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές».
«Ο αγώνας του ελληνικού λαού είναι θαρραλέος και σημαντικός. Όχι γιατί έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη διαμόρφωση μια νέας οικονομικής πολιτικής, αλλά με την πολιτική επιλογή να απομακρυνθεί από τον νεοφιλελευθερισμό. Κάτι που είναι απαγορευμένο στο συλλογικό ιμπεριαλισμό.
Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία στραγγαλίζουν κάθε προσπάθεια έθνους κράτους που επιχειρεί να αντισταθεί στη δουλεία και την υποτέλεια. Από το 1975 ξεκίνησε η διαδικασία με τα μονοπώλια να ελέγχουν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, είναι το παράδειγμα της οικογενειακής γεωργίας στην Ισπανία, οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση στις δημόσιες υπηρεσίες στο όνομα δήθεν ενός ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτό το ονομάζω γενικευμένο μονοπωλιακό καπιταλισμό» είπε.
Δε δίστασε μάλιστα, να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα απέναντι στην ΕΕ και την ευρωζώνη χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ «αηδιαστικό άνθρωπο», ενώ συνολικά για τους "Θεσμούς" τόνισε ότι στόχος τους είναι «η κατάργηση και η καταστολή της Δημοκρατίας».
«Σας λένε είστε "παράνομοι" επειδή εκλέξατε μια αριστερή κυβέρνηση και πρέπει να τιμωρηθείτε, γιατί αν τα καταφέρετε θα είστε παράδειγμα για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς στην κατεύθυνση ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού» είπε.
Επεσήμανε ωστόσο, την αντιφατικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «το εθνικό του πλάνο με βάση το πρόγραμμά του δεν μπορεί να είναι συμβατό και εντός ευρώ». Μάλιστα σημείωσε ότι «οι Έλληνες ίσως, να έχουν αποδεχθεί ιδέες και λύσεις που δε χρειάζεται να περιοριστούν εντός του ευρώ γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αν δεν απομακρυνθείς από το ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο σύστημα».
Υποστήριξε επίσης ότι «η λιτότητα δεν είναι τρόπος επίλυσης του ζητήματος χρέους και γιαυτό χρειάζεται ένα πλειοψηφικό λαϊκό κίνημα υπέρ της ανάπτυξης».
Στη διασύνδεση της ελληνικής περίπτωσης με την Ουκρανία, αλλά και στη συνολική γεωπολιτική αστάθεια αναφέρθηκε Giulletto Chiesa, διακεκριμένος δημοσιογράφος πρώην ευρωβουλευτής από την Ιταλία.
Ο πολύπειρος Ιταλός δημοσιογράφος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές ζώνες αστάθειας, πέρα από την Ουκρανία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Υπερδνειστερία, τη Βαλτική.
«Υπάρχει μια κίνηση δυνάμεων που προδικάζουν ένταση. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Το πολιτικό ζητούμενο είναι πώς θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Πρέπει να ενώσουμε τις υφιστάμενες δυνάμεις και πρέπει να ορίσουμε στόχους. Το ΝΑΤΟ είναι το μείζον εμπόδιο. Αυτοί είναι που ετοιμάζουν πόλεμο. Η ελληνική κρίση είναι μέρος της Ευρωπαϊκής. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που θα λέει όχι στον πόλεμο με τη Ρωσία και που θα λέει ότι πρέπει να βγούμε από το ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Chiesa.
O Boris Kagarlitsky, Διευθυντής Ρωσικού Ινστιτούτου IGSO σημείωσε ότι «στην Ουκρανία υπάρχει μια νεοφιλελεύθερη επίθεση. Σπέρνουν στρεβλές εικόνες ότι εάν τελεσφορήσει το σχέδιο θα ζήσουν όπως οι Γερμανοί. Κι έτσι παραπλανούν και δημιουργούν λάθος εντυπώσεις» είπε.
«Η ελληνική κρίση συνδέεται με το γεωπολιτικό μέτωπο στην Ουκρανία. Είναι οι τελευταίες μάχες του νεοφιλελευθερισμού. Γι’ αυτό υπάρχει η προπαγάνδα κατά της Ελλάδας και της Ρωσίας» τόνισε.
Ο Konstantin Syomin, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος στην Ρωσική Κρατική Τηλεόραση σημείωσε ότι «η κυρίαρχη αντίληψη στην Ευρώπη σήμερα είναι ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι δύο καπιταλιστικές δυνάμεις που θα διεκδικούν αγορές». Ωστόσο, όπως είπε, «οι φιλοδοξίες των χωρών αυτών δεν μπορούν να συγκριθούν με την υπεροχή της υπερ-ιμπεριαλιστικής δύναμης των ΗΠΑ. Εάν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με Ασία και Ευρώπη τελεσφορήσουν τότε η κυριαρχία θα είναι άνευ προηγουμένου. Προσπαθούν οι δυνάμεις να εδραιώσουν τον νέο αμερικανικό αιώνα. Υπάρχει ένας νεοφιλελεύθερος φασισμός».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr