Μιλώντας μπροστά σε ένα δυναμικό ακροατήριο Ρώσων και Ελλήνων επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του, ο πρωθυπουργός διακήρυξε την σταθερή απόφαση της κυβέρνησή του να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της χώρας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σεβόμενη πλήρως τις δεσμεύσεις από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε να καταστεί γέφυρα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή αναθερμαίνοντας τις σχέσεις με παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία, αλλά και με νέους παγκόσμιους και περιφερειακούς Οργανισμούς.
«Είμαστε θαλασσινοί και ξέρουμε από φουρτούνες»
Όμως την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, την ώρα του «μεγάλου πυρετού» των διαβουλεύσεων για τη Συμφωνία με τους δανειστές, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελληνική κρίση, φροντίζοντας να στείλει τα αναγκαία μηνύματα και προς την πλευρά της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η υφιστάμενη δομή της Ευρωζώνης και «να δοθεί χώρος σε πολιτικές αλληλεγγύης που θα αντικαταστήσουν την επιβολή αδιεξόδων και αποτυχημένων προγραμμάτων που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και προκαλούν παρατεταμένη ύφεση».
«Γνωρίζετε ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας» αναγνώρισε και έσπευσε να προσθέσει υπαινικτικά: «αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δε φοβάται αν ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια».
Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, όπως είπε, «δεν είναι ελληνικό, αλλά, ευρωπαϊκό πρόβλημα και αφορά στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε πως η Ε.Ε «οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές αρχές της και διακηρύξεις: στην Αλληλεγγύη, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
«Να σταματήσει ο Ψυχρός Πόλεμος στην Ουκρανία»
Ο κ. Τσίπρας, αναφερθείς στο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο όπως εκτίμησε, αναδύεται ένας «νέος οικονομικός κόσμος», χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη διακύβευση αυτής της εποχής το «αν η μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους του πλανήτη θα γεννήσει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των διεθνών κοινωνικών προκλήσεων, ή θα επιταχύνει την ανεξέλεγκτη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που ο Ζακ Ντελόρ είχε χαρακτηρίσει ¨Οικονομία- Καζίν層.
Φροντίζοντας μάλιστα να ικανοποιήσει τα αυτιά του ακροατηρίου του, σημείωσε εμφατικά, επικαλούμενος την κρίση στην Ουκρανία «η κρίση αυτή, άνοιξε μια νέα πληγή αποσταθεροποίησης στην καρδιά της Ευρώπης και υπ΄ αυτήν την έννοια είναι κακός οιωνός για τις διεθνείς εξελίξεις. Αντί της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας στην περιοχή, άνοιξε ένας κύκλος αναβίωσης ενός παρωχημένου Ψυχρού Πολέμου, που μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο επιθετικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης και εμπορικών κυρώσεων. Ο κύκλος αυτός πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο δυνατόν και να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Μινσκ».
- ALEXIS_TSIPRAS_russia.doc (72 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr