Κεντρικό ζήτημα των συσκέψεων είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί η αδιαλλαξία των δανειστών που επιμένουν σε περικοπές συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ αλλά και η απροθυμία να ανοίξουν το θέμα του χρέους.
Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για άκαμπτη στάση των πιστωτών, έπειτα από το αδιέξοδο που διαμορφώθηκε την Κυριακή στις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής, στέλεχος που έχει γνώση της διαπραγμάτευσης ουσιαστικά έκανε λόγο για υπονόμευση της όλης διαδικασίας δείχνοντας τους δανειστές, με στόχο την πολιτική υπονόμευση της κυβέρνησης. Μάλιστα σημειώνει ότι στις επαφές που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι κκ Μέρκελ και Ολάντ παρέπεμψαν στους θεσμούς ώστε να βρεθεί συμφωνία.
«Πηγαίνετε στους Θεσμούς να τα βρείτε» σημείωνε χτες κυβερνητική πηγή που όμως παρατήρησε ότι οι Θεσμοί στη συνέχεια στις συζητήσεις εμφανίστηκαν με εντολή να επιδώσουν τελεσίγραφο κι όχι να συζητήσουν. Μάλιστα η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι οι απαιτήσεις αυτές των δανειστών περιγράφονταν στην πεντασέλιδη επιστολή και προέβλεπαν για το 2016 μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ (2,7 δισ. ευρώ) για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό Τα μέτρα που πρότειναν ήταν μειώσεις - συντάξεις και το ηλεκτρικό ρεύμα να μπει στον υψηλό ΦΠΑ.
Απέναντι στη στάση τους αυτή, η ομάδα Δραγασάκη διαμαρτυρήθηκε για αδιαλλαξία εκ μέρους τους. Η απάντηση που πήραν ήταν: «δεν ήρθαμε εδώ για να το διαπραγματευτούμε, δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούμε, αυτές τις εντολές πήραμε, πείτε μας τι θα κάνετε, τι προτάσεις έχετε σε αυτά»!
Οι Έλληνες αντέτειναν πως «εμείς είπαμε ότι ήρθαμε να διαπραγματευτούμε, έτσι δεν γίνεται» και η συνάντηση διεκόπη, για να επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα.
Επί της ουσίας, οι ξένοι ζητούσαν μέτρα 2,5 δισ. και η ελληνική πλευρά έδινε τα 2 δισ. αλλά χωρίς μειώσεις συντάξεων και μόνον από φόρους και περικοπή των πρόωρων.
Ειδικά για τον ΦΠΑ, οι δανειστές επιμένουν σε μόνον δυο συντελεστες και να πάει το ηλεκτρικό ρεύμα στον υψηλό συντελεστή. Η ελληνική αντιπροτείνει τρεις συντελεστές (6% - 13% - 23%) και δέχεται ότι τα τυποποιημένα προϊόντα θα πωλούνται με 23% ενώ τα φρέσκα στο 13.
Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει σχέδιο πολιτικής υπονόμευσης της κυβέρνησης
Για σχέδιο πολιτικής υπονόμευσης της κυβέρνησης ουσιαστικά κάνει λόγο ο Πρωθυπουργός σε αποκλειστική δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», μετά την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας χθες από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση είναι μεν διατεθειμένη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, αλλά χωρίς την περικοπή συντάξεων, τονίζοντας ότι στόχος παραμένει η διατήρηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας σημειώνοντας ότι η μάχη της Ελλάδας αποτυπώνει τις «ελπίδες των λαών της Ευρώπης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr