Την έκθεση που εισηγήθηκε ο χριστιανοδημοκράτης Λιθουανός ευρωβουλευτής Γκαμπριέλους Λάνζμπεγκις, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 495 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 69 αποχές. Στις αρνητικές ψήφους περιλαμβάνονται αυτές των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ ενώ απείχαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές μόνο η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το πράσινο φως στο εν λόγω ψήφισμα.
Η Ρωσία δεν είναι «στρατηγικός εταίρος»
«Με τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας […]η ρωσική ηγεσία έχει θέσει τις σχέσεις μας σε ένα σταυροδρόμι. Τώρα εναπόκειται στο Κρεμλίνο να αποφασίσει ποιο δρόμο θα διαλέξει: το δρόμο της συνεργασίας ή αυτόν της μεγαλύτερης αποξένωσης», αναφέρει η έκθεση του Λιθουανού. «Είμαι πεπεισμένος» πρόσθεσε, «ότι ο ρωσικός λαός, όπως όλοι μας, θέλει την ειρήνη, και όχι τον πόλεμο. Η αλλαγή στη Ρωσία μπορεί, και θα έρθει από την ίδια τη χώρα».
Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι «λόγω των ενεργειών της στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται, ή να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός εταίρος».
Ρωσική στήριξη στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά
Όπως μεταδίδει το Εuroactiv οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν, επίσης, τη «σύνοδο κορυφής» που είχαν τον περασμένο Μάρτιο τα ακροδεξιά κόμματα Ευρώπης και Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, σε μια προσπάθεια να επαινέσουν τον Ρώσο Πρόεδρο για την «υπομονή» του απέναντι στις «επιθετικές» διαθέσεις της Δύσης. Στο εν λόγω συνέδριο, συμμετείχε και η Χρυσή Αυγή.
Άλλωστε στο προσκήνιο είναι ακόμη το δάνειο των € 9 εκ που έλαβε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικό Μέτωπο, από μια ρωσική τράπεζα το οποίο έχει ήδη προκαλέσει τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής στο Παρίσι.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία του για το ότι η Ρωσία κινείται ανοιχτά και δρα ως αντίπαλος για τη διεθνή δημοκρατική κοινότητα (…) στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά κόμματα στα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει το ψήφισμα.
Αποφύγετε τις διμερείς συμφωνίες
Ένα από τα σημεία «καρφιά» απέναντι στην Αθήνα, είναι ότι οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αποφύγουν τις διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία, που θα μπορούσαν να βλάψουν την ενότητα της Ένωσης εναντίον της Μόσχας. Σημειώνεται ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά την ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιταλία, όπου έγινε δεκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλύπτει επίσης τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και την Ελλάδα για την κατασκευή του πολυσυζητημένου αγωγού Turkish Stream.
Σακοράφα: Αναβίωση ψυχροπολεμικών πρακτικών
Έντονη ήταν η αντίδραση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφίας Σακοράφα, που έκανε λόγο για αναβίωση των ψυχροπολεμικών πολιτικών πρακτικών. «Μια πολιτική που στην υπηρεσία της λυσσαλέας σύγκρουσης των συμφερόντων για την ηγεμονία στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής αδιαφορεί παντελώς για τα καταστροφικά αποτελέσματα στους λαούς της περιοχής», είπε.
«Το ψεύτικο δίλημμα της κακής Ρωσίας που δεν πληροί τους όρους ενός ευρωπαϊκού στρατηγικού εταίρου είναι μια φάρσα», πρόσθεσε. «Αρκεί μια ματιά στον κατάλογο των μέχρι τώρα ευρωπαϊκών στρατηγικών εταίρων για να καταλάβουμε πόσο σέβεται αυτή η πολιτική το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία, την κρατική κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ», κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr