Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ σε μια προσπάθεια να προωθηθούν οι διαδικασίες περαιτέρω όπως αποφάσισαν οι τρεις ηγέτες το βράδυ της Τετάρτης. Πάντως το κλίμα στις Βυξέλλες είναι καλύτερο μετά τα συνεχή "σκωτσέζικα ντους" που επεφύλαξαν οι Θεσμοί στην ελληνική πλευρά. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του επιτρόπου Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, όπου τονιζόταν η σύγκλιση που έχει επιτευχθεί στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Από το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Μπορεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να μην έβγαλε συμφωνία, ωστόσο δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων αποπνέουν μια αισιοδοξία, ότι η συμφωνία είναι κοντά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ζητά επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Οι βασικοί άξονες είναι:
- να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι
- να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και
- να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.
Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.
Σημειώνεται ότι η Wall Street Journal μετέδιδε τη Δευτέρα ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν επέκταση του προγράμματος της χώρας έως το τέλος Μαρτίου 2016 αλλά οι διαφωνίες για τους όρους της συνεχιζόμενης στήριξης και το ρίσκο για το τι θα συμβεί μετά υπονομεύουν το σχέδιο, ανέφεραν τρία πρόσωπα που είναι γνώστες των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αναμένεται να προτείνει μια κλιμακωτή συμφωνία στην Ελλάδα, με μόνο όρο η Αθήνα να υλοποιήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, ενώ η Ελλάδα θα λάβει και προθεσμία μέχρι τον επόμενο χρόνο για να υλοποιήσει τις υπόλοιπες.
Καμία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτή η μεταρρύθμιση-κλειδί.
Η Γερμανία, επίσης, δεν θα είχε αντίρρηση να επεκταθεί και πάλι το τρέχον πρόγραμμα, εάν ο κ. Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε λίγο αργότερα να διαψεύσει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, τονίζοντας ότι: «η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών», προσθέτοντας παράλληλα πως: «όλα τα άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε μια προσπάθεια να σπάσει ο πάγος, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Λουξεμβούργιου πολιτικού, προς την Αθήνα και την στάση που κρατά στην διαπραγμάτευση.
Οι δυο άνδρες μάλιστα ανανέωσαν το ραντεβού τους και για την Πέμπτη, καθώς όπως διαφαίνεται κάτι τρέχει στις Βρυξέλλες, χωρίς πάντως να μπορεί κάποιος να προϊδεάσει για το τι γίνει στη συνέχεια.
Παράλληλα ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς ο Μοσκοβισί είναι το πρόσωπο που χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα τις τελευταίες μέρες στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Τέλος, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI μεταδίδει ότι Ελλάδα και Κομισιόν εργάζονται για συμφωνία, υπό την έγκριση του Eurogroup και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% για το 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr