Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι μένει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει ακόμα ώστε να επιτευχτεί συμφωνία σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνέστησε ότι τις επόμενες ώρες ή ημέρες πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, το τέλος Ιουνίου είναι η τελευταία δυνατή διορία για την Ελλάδα. Ωστόσο η λύση όπως είπε πρέπει να βρεθεί πριν το τέλος του μήνα και κάλεσε τις δυο πλευρές, να ολοκληρώσουν τις τεχνικές συζητήσεις ακόμα και αν χρειαστεί να αντικατασταθούν οι προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ελλάδα με εναλλακτικά μέτρα».
Μήνυμα προς την Ελλάδα απέστειλε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να επιδείξει σοβαρότητα στο ζήτημα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αν θέλει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση συνεχίζει τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο τις επαφές με στόχο τη συμφωνία.
Την Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις αποσκευές των κυβερνητικών στελεχών υπάρχουν προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα ώστε να απαλειφθούν από το κείμενο των θεσμών μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ή η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και η ένταξη των λογαριασμών της ΔΕΗ στον υψηλό φορολογικό συντελεστή.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Αθήνα περιμένει την αντίδραση των θεσμών επί των προτάσεών της και επιδιώκει μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία που θα διευθετεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα και την κρίση ρευστότητας -όχι μόνο για την κάλυψη των δόσεων-, αλλά θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, όπως έχει τεθεί στην ελληνική πρόταση.
«Οποιαδήποτε λύση λαμβάνει υπόψη της τα παραπάνω, τη συζητάμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως μια παράταση με τους σημερινούς όρους χρηματοδότησης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επανέλαβε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότης για την Ελλάδα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο για τις πρόσφατες δηλώσεις του και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, επίσκεψη που ορίστηκε για τις 16 Ιουνίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr