Όπως έκανε και στις προηγούμενες τοποθετήσεις του ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο λύσης που ζητεί η ελληνική πλευρά. Έτσι κεντρικό σημείο αναδεικνύει η κυβερνητική πλευρά το θέμα του χρέους που έχει αναδειχθεί από τα διεθνή Με ως βασικό σημείο της συζήτησης στη Βουλή, στο φόντο βέβαια και των σχετικών δημοσιευμάτων της Παρασκευής στους FT.
Με πίστη ότι οι εταίροι θα αποδεχτούν το θέμα της αναδιάρθρωσης ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η συμφωνία θα έχει εισπρακτικά μέτρα αλλά με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και επανέλαβε ότι η λύση θα περιλαμβάνει:
- χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά και έχουν μειώσει το κόστος για το λαό κατά 8 δισ. για τον επόμενο ενάμισι χρόνο)
- απομείωση ή αναδιάρθρωση χρέους
- προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού
- αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνίας.
- επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων
- ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην οικονομία.
«Είμαι σε θέση να σας πω, υπογράμμισε, ότι σε διαβούλευση με τον ILO είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την τελική πρόταση που θα έρθει και θα νομοθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο που είναι κυρίαρχο» τόνισε νωρίτερα.
Σε μια συζήτηση με χαμηλούς τόνους σε γενικές γραμμές που ωστόσο δε «φώτισε» το ακροατήριο για το τι γίνεται στην ουσία της διαπραγμάτευσης δεν έλειψαν οι αψιμαχίες για το ποιος προστάτεψε περισσότερο την Ελληνική οικονομία από υφεσιακά μέτρα. Μάλιστα το θέμα του ΦΠΑ των νησιών κυριάρχησε με όλες τις πλευρές να συμφωνούν ότι αποτελεί μια κόκκινη γραμμή.
Με γενικές διατυπώσεις περί στήριξης της εθνικής προσπάθειας από τα άλλα κόμματα σε μια συμφωνία όμως ξεκάθαρη και συγκεκριμένη ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αγώνας είναι να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ.
«Συμπεραίνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης των θεσμών ως βάση για τη συμφωνία.
Άξιζε τον κόπο η διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη διαδικασία έχουμε ήδη 2 φορές ενημερώσει τη Βουλή για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, κάτι που δεν έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης διαπραγματευτικής διαδικασίες ούτε κατά τη διάρκεια της θητείας του Α. Σαμαρά.
Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα σε ότι αφορά την πρόταση από τους 3 θεσμούς. Συμπεραίνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση για τη συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μία κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.
Ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένος. Υπάρχει πρωτοφανής υποστήριξη, όπως η επιστολή 18 οικονομολόγων στους Financial Times. Στην Ευρώπη συγκρούεται η στρατηγική της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας με τη στρατηγική που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη, της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι λαοί βλέπουν με κομμένη την ανάσα τη μάχη και τον κυνισμό της πιστωτικής ασφυξίας απέναντι στην Ελλάδα.
Η μάχη αφορά το μέλλον της Ευρώπης και είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι θεωρούν ότι μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα. Η καμπάνα θα χτυπήσει όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο. Θα δώσουμε τη μάχη με πείσμα και αυτοπεποίθηση και πατριωτικό αίσθημα ευθύνης και στο τέλος της ημέρας θα την κερδίσουμε και θα επωφεληθούν και όσοι μας κάνουν κριτική. Διατηρώ την αισιοδοξία μου για δίκαιη και βιώσιμη λύση χάρη στη συνεπή θέση της Ελλάδας» είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη Βουλή εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να έχει επαφές με τους εταίρους ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ο ίδιος στη Βουλή σημείωσε ότι όριο είναι η αξιοπρέπεια του λαού ωστόσο είναι γνωστό ότι το τέλος του μήνα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς. Μάλιστα ο Σταύρος Θεοδωράκης «καρφώνοντας» τον υπουργό επικρατείας Νίκο Παπά δήλωσε ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η 14/6.
Οψόμεθα καθώς ο Πρωθυπουργός πλέον είναι ο χειριστής της υπόθεσης μαζί με τους επικεφαλής των Θεσμών και τους επικεφαλής της Γαλλίας και Γερμανίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr