Με την διαπραγμάτευση να έχει οδηγηθεί, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, σε αδιέξοδο μετά την παρουσίαση της πρότασης των Θεσμών στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και την Ευρώπη να πιέζει για λύση μέχρι τις 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με την άφιξή του στην Αθήνα νέο γύρο συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη, για να τους ενημερώσει για το τι προτείνουν οι δανειστές προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συνεργάτες του χαρακτήρισε τις προτάσεις των θεσμών ακραίες και ότι δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση.
«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΥΠΟΙΚ, με ανακοίνωσή του τόνισε ότι οι προτάσεις των θεσμών «δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας».
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το κείμενο των πέντε σελίδων που παρουσιάστηκε κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι ένα κείμενο το οποίο απορρίπτεται ως βάση συζήτησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση αν και πότε θα υπάρξει κείμενο από την ελληνική πλευρά στην πεντασέλιδη αυτή πρόταση.
Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις στο επόμενο διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να καταστήσει σαφή την πλήρη αντίθεσή της στο κείμενο αυτό.
Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διάφορες επικοινωνίες του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό, ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο φιξαρισμένο ραντεβού.
Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας, πάει τη διαπραγμάτευση στη Βουλή, ενώ με την κίνησή του να συγκαλέσει τη συζήτηση, απαντάει και στο πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης για ενημέρωση.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους αρχηγούς των κομμάτων, τόσο για την πρόταση της κυβέρνησης, όσο και αυτή των θεσμών.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη συζήτηση η κυβέρνηση θα καλέσει τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις και στην πρόταση.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αναμένεται να ρίξει βολές κατά της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, ενώ ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας την Πέμπτη στο ζήτημα, ζήτησαν εθνική συνεννόηση, απορρίπτοντας τα εκλογικά σενάρια.
Στη Βουλή ο πρωθυπουργός, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωκομματικές αντιδράσεις , καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που στο κόμμα του πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να οδηγηθεί σε ρήξη με τους δανειστές, ανεξαρτήτως του τι αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει μια τέτοια κίνηση στην οικονομία της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr