«Με σταθερό βηματισμό υλοποιούμε το έργο που έχει ανάγκη η κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εκτελέσει περιοριστικούς προϋπολογισμούς, εμείς θέτουμε στόχους για να κριθούμε απ' αυτούς», τόνισε ο υπουργός.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υγείας προωθεί την εφαρμογή ετήσιας τιμολογιακής πολιτικής, από εξάμηνη που είναι σήμερα. Ο ΕΟΦ επεξεργάζεται ήδη το νέο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα καθορίζεται η τιμολογιακή πολιτική σε ορίζοντα τριετίας με στόχο να διορθωθούν τα λάθη που απορρέουν από το σημερινό σύστημα καθορισμού των τιμών των φαρμάκων, βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων στην ΕΕ.
«Η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε δηλαδή ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να εξασφαλίσουμε μειώσεις τιμών σε πολλά φάρμακα στη χώρα μας», εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής.
Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο αποφάσισε την εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού στα καινοτόμα φάρμακα, αρχής γενομένης από τις θεραπείες για την Ηπατίτιδα C. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα) θα αναλάβει την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής των θεραπειών αυτών με τις εταιρείες που τα παράγουν με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών για το κράτος και την διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών. Ακολούθως, στο νέο πλαίσιο θα ενταχθούν τα φάρμακα για τις ρευματικές παθήσεις και θα ακολουθήσουν και άλλα καινοτόμα σκευάσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ερχόμενη εβδομάδα εκδίδεται και η νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων στην οποία θα περιλαμβάνονται περίπου 30-35 καινοτόμα φάρμακα. «Θα δείτε ότι η νέα θετική λίστα θα περιλαμβάνει και πολλές διορθώσεις λαθών και θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στη θεραπεία», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΦΠΑ στα φάρμακα, που σήμερα είναι στο 6,5%, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στην αύηξηση του. «Οι εταίροι ζητούν ό,τι θέλουν, αλλά η κυβέρνηση δεν συναινεί», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τα μη συνταγογραφούμε φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τη διεύρυνση των σημείων πώλησής τους από φαρμακεία και άλλα σημεία, όπως προέβλεπε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το καθεστώς πώλησής τους. Η Ελλάδα έχει 11.000 φαρμακεία. Άρα οι χώροι διάθεσής τους είναι επαρκέστατοι».
Ερωτηθείς για το 1 ευρώ επιβάρυνση ανά ιατρική συνταγή που ισχύει σήμερα και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησής του, ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε ότι πρόκειται για μνημονιακό μέτρο που έχει τεθεί επί τάπητος στη συζήτηση με τους εταίρους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr