Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού δηλώνει ότι η μόνη σοβαρή πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η δική της, απορρίπτοντας στην ουσία πολλά από τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.
Η διαπραγμάτευση φαίνεται ότι και πάλι έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και για το λόγο αυτό το Μαξίμου ετοιμάζει αντιπρόταση, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, τις επόμενες ήμερες και νέα συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, παρότι αρχικές πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, έλεγαν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, απέφυγε να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.
Οι ίδιες πηγές άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να προστεθούν στη συνάντηση και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες διαρροές για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι για μια ακόμη φορά πρόκειται για τη λεγόμενη «εγγραφολογία» και «φημολογία» και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα, και τα ουσιαστικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από ορισμένα κενά που παραμένουν και τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν μέσα από τις διαβουλεύσεις.
Οι συζητήσεις με την Αθήνα περιόρισαν τις αποκλίσεις, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν ακόμη «αρκετά μεγάλες», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Πέμπτη.
Σημείωσε δε ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει εναλλακτικές στις προτάσεις «εντός λίγων ημερών», προειδοποιώντας ωστόσο ότι εάν η Ελλάδα εξαιρέσει πολλές μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται θα είναι αδύνατο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και θα σχεδιάσει την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης εν όψει νέων συναντήσεων.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, έπειτα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων ο κ. Γιούνγκερ παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόταση των πιστωτών όπως διαμορφώθηκε και απ' τις αποφάσεις που υπήρξαν στην πενταμερή.
Μεταξύ των μέτρων που προκαλούν ήδη αντιδράσεις στην Αθήνα περιλάμβανε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των συντάξεων και την επιβολή ΦΠΑ 23% ακόμα και στο ρεύμα.
Με την πορεία της διαπραγμάτευσης να παίρνει νέα τροπή, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε την Παρασκευή να ενημερώσει τη Βουλή σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr