Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter οι πιέσεις της Ουάσιγκτον ασκούνται και στις δύο πλευρές ενώ έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα ότι εφόσον συμφωνήσει θα ήταν σκόπιμο να πάει και σε άμεσες εκλογές ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί πολιτικά την όποια σκληρή συμφωνία.
Πάντως οι συζητήσεις αναμένεται να κρατήσουν για μέρες. «Θα στηθεί ένα σχετικό σήριαλ» αναφέρει στο Reporter αρμόδια πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, που ωστόσο επισημαίνει ότι οι δανειστές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληροί προς την Αθήνα.
Πάντως κάποιος κοινός τόπος βρέθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι οι διαφορές δεν είναι χαώδεις στο μέτωπο των εισπρακτικών μέτρων.
«Υπήρξαν προτάσεις με τις οποίες συμφωνούμε κ άλλες που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές πχ η κατάργηση ΕΚΑΣ ή η αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός που πρόσθεσε: «Από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε ένα κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία».
Οι τρεις θεσμοί πάντως δεν υποχώρησαν σημαντικά από τις σκληρές θέσεις τους παρά την αισιοδοξία που δήλωνε ότι έχει η Αθήνα. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές αναφερόμενες στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν προτάσεις για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα. Επίσης σημειώνουν ότι προτείνουν οι δανειστές περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.
Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Επιγραμματικά οι Θεσμοί απαιτούν:
- Μείωση των συντάξεων,
- Κατάργηση του ΕΚΑΣ,
- Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ»,
- Πιο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα, η τρόικα των Θεσμών προτείνει:
- Να ισχύσουν δυο δείκτες στον ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και έναν στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση.
- Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ.
- Κατάργηση του ΕΚΑΣ. που χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ
- Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ».
- Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ
- Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πακέτο αυτό αφορά την πρώτη δόση της συμφωνίας καθώς ο βασικός της πυρήνας θα αποφασιστεί μαζί με το άνοιγμα του χρέους τον Οκτώβρη. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος δεν έχει μπει στο τραπέζι κάτι που όμως είναι το κλειδί για την άρση του αδιεξόδου.
Πάντως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr