Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και χαρακτηρίζεται ως «εποικοδομητική», ενώ κράτησε 20 λεπτά.
Ο κύριος Τσίπρας δήλωσε στους ομολόγους του πως δεν έχει λάβει τις προτάσεις των θεσμών και πως προσέρχεται ως εκ τούτου στην αποψινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μόνο με τις ελληνικές προτάσεις.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ.
Ντάισελμπλουμ και Βίζερ, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, δεν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν με τον κ. Τσίπρα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα βρίσκονται στη διάθεση του κ. Γιούνκερ. Προσερχόμενος στη συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup ερωτηθείς εκτίμησε ότι κατά τη συνάντηση του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν θα ληφθούν αποφάσεις, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο σημαντική.
Τσίπρας και Γιούνκερ προσέρχονται, όπως όλα δείχνουν, στη συνάντηση με δυο διαφορετικές προτάσεις μία που συντάχθηκε από τους Θεσμούς και μια που συντάχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Στη συνάντηση θα αναζητηθούν τα σημεία σύγκλισης και το τι πρέπει να γίνει ώστε να δοθεί μια πολιτικά ισορροπημένη λύση.
Συμφωνία δεν αναμένεται σήμερα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της ευρωζώνης, στη συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα αναμένεται να χαραχτεί ένας οδικός χάρτης, ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
«Εκτιμώ ότι στην αποψινή συνάντηση θα καθοριστεί η διαδικασία σχετικά με τις εργασίες των επόμενων ημερών σε όλα τα επίπεδα, ενώ ίσως τεθεί και ο χρονικός στόχος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο.
Διευκρίνισε ότι στο «τραπέζι» δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ενιαία πρόταση, αλλά μια σειρά εγγράφων και προτάσεων που έχουν υποβληθεί απ’ όλες τις πλευρές.
Η ίδια πηγή δεν θεωρεί πιθανή τη σύγκληση έκτακτου Εurogroup για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ υπενθύμισε ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει καθοριστεί για τις 18 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόταση των θεσμών προβλέπει μέτρα 3,5 δισ. και θέτει ως στόχο για φέτος την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Επίσης θα δεσμεύει την κυβέρνηση σαφή να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Όσον αφορά τα εργασιακά, οι δανειστές παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους αλλά, ωστόσο, φαίνεται ότι αποδέχονται ορισμένες από τις παραμέτρους του ILO.
Ταυτόχρονα, φέρεται να περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως και ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει στο θέμα των 15.000 προσλήψεων στο Δημόσιο.
Προφανώς, στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ είναι πιθανό να υπάρξουν τροποποιήσεις και αλλαγές που θα υπακούουν σε πολιτικές ισορροπίες ώστε να οδηγηθούμε σε συμφωνία.
Έτσι κι αλλιώς τα δυο κείμενα είναι υπό διαπραγμάτευση, καθώς όπως δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: «Το να ζητάμε πολλά από την Ελλάδα μπορεί να στραγγαλίσει την ανάπτυξη. Αλλά το να ζητάμε πολύ λίγα μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη».
Πάντως ο κ. Ολάντ δήλωσε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία είναι «λίγες ημέρες ή ώρες μακριά».
Όσον αφορά τους στόχους και τις προσδοκίες της Αθήνας για το τι περιμένει από αυτή τη συνάντηση, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι «σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο οι θεσμοί και η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η κυβέρνηση, προς όφελος της ενωμένης Ευρώπης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr