Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία - Χρειάζεται ψυχραιμία
«Είμαστε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία θετική η οποία θα αναδιανέμει τα βάρη. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους , πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσε και προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες οι πιέσεις από το εξωτερικό θα ενταθούν προκειμένου να δημιουργηθεί μια ψευδή εικόνα κινδύνου.
«Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά , εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.
«Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία», τόνισε ρίχνοντας τα βέλη του και στα συνεχή δημοσιεύματα που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις και στέλνοντας μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο».
Κυβέρνηση και δανειστές σε άλλο μήκος κύματος
Εν τω μεταξύ, νέα κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών ξέσπασε τη στιγμή που μπαίνει ξανά μπροστά η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Brussels Group.
Νωρίτερα πηγές του Μαξίμου, έδιναν μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι στη συνεδρίαση του Brussels Group θα ξεκινήσει η επεξεργασία και συγγραφή του κειμένου της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της και ότι ήρθε πλέον η ώρα και για την άλλη πλευρά, να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν, ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με το Μαξίμου ο πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:
- Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
- Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
- Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
- Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να κόψει τις συντάξεις.
Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, τονίζοντας ότι η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.
«Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση», τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος σημειώνει ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα είχε κλείσει αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς.
«Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά», σημειώνουν οι πηγές του Μαξίμου.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, χαρακτήρισε τις διαρροές από το Μαξίμου «ανοησίες», ενώ και δεύτερος αξιωματούχος σχολίασε: «Μακάρι να ήταν αλήθεια»
Στο πρακτορείο μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis δηλώνοντας ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν βρίσκονται ακόμη στο σημείο συγγραφής μίας συμφωνίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD την Τετάρτη, τόνισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα.
Όπως εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε είναι ωραίο που ακούγονται θετικά νέα από την Αθήνα, ωστόσο διευκρίνισε ότι επί της ουσίας, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει παραπέρα.
«Γι' αυτό εκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα συνεχώς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μία συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Dombrovskis.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα», εκτίμησε με ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο δημοσιογράφος Peter Spiegel των Financial Times.
Ο γνωστός αρθρογράφος επικαλούμενος δικές του πηγές, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως πολλοί άλλοι μεταδίδουν, η γραμμή που παίρνω από την πλευρά των δανειστών στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr