Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε εκτίμηση της κατάστασης.
Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group.
Στο τραπέζι πλέον βρίσκονται όλα τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%,Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει μάχη, ώστε να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα πρώτης ανάγκης στο χαμηλό συντελεστή, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.
Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών, όπως για παράδειγμα, οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά, τις οποίες οι εταίροι ζητούν να υπολογίζονται στον προϋπολογισμό το μήνα που θα πληρώνεται η δόση της αγοράς.
Παράλληλα, συζητούνται και ζητήματα που θέλει η ελληνική πλευρά να μπουν σε συμφωνία, όπως το επενδυτικό πακέτο, το θέμα της διευθέτησης του χρέους -ενώ δεν υπάρχει πίεση για τα εργασιακά.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, όπως ειπώθηκε και στη Ρίγα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ έχουν εκφράσει την επιθυμία να υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Και όλα αυτά την ώρα που Financial Times και Guardian αναδεικνύουν με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους την πιθανότητα η Ελλάδα να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Οι Έλληνες απειλούν να μην πληρώσουν την επόμενη δόση του ΔΝΤ» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος των FT, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η άλλη βρετανική εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό του δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα προειδοποιεί ότι δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Είναι προφανές ότι το ζήτημα όσο φτάνει η ημερομηνία καταβολής δόσεων στο ΔΝΤ θα αναδεικνύεται, καθώς υπάρχει και το σενάριο της ολικής καταβολής των δόσεων του ΔΝΤ στο τέλος του Ιούνη.
Όσον αφορά την αποπληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι: «Αυτό που έχουμε πει πολλές φορές είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει την ευθύνη να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της τόσο στην Ελλάδα, δηλαδή τις εσωτερικές υποχρεώσεις, όσο και στο εξωτερικό.Τα προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστά, εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας γι΄αυτό επιδιώκουμε να υπάρχει και άμεσα αυτή η συμφωνία η οποία θα μπορέσει να δώσει ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία» δήλωσε, ενώ σημείωσε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πακετάρισμα των δόσεων του Ιουνίου.
Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι πίσω από όλα αυτά τα διακινούμενα σενάρια κρύβονται διαπραγματευτικές σκοπιμότητες, που στόχο έχουν να υπονομεύσουν τη διαδικασία.
Ωστόσο τα ξένα δημοσιεύματα για μη πληρωμή των υποχρεώσεων βασίζονται σε δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το θέμα του «πακεταρίσματος» των αποπληρωμών εκπηγάζει από την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διαπραγμάτευση.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καρφώνεις το εσωτερικό μέτωπο όσου διακινούν σενάρια capital controls. Πιθανότητα να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν υπάρχει, υποστήριξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο briefing των πολιτικών συντακτών.
«Οποίος κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίδης.
Καρφιά Βαρουφάκη στους πιστωτές
Παράλληλα σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης τονίζει ότι βασικός λόγος που αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι η επιμονή τους στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει.
Ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη - ή και τα δύο - να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων».
Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονότα, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της».
Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών.
Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, λέει ο υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Απαιτείται π.χ., τονίζει ο κ. Βαρουφάκης, πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη πετσοκομμένων συντάξεων και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με «ισοδύναμα» μέτρα.
Ξεκάθαρα - καταλήγει ο Γιάννης Βαρουφάκης - η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά.
Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr