Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να εκτιμά ότι η Ελλάδα και οι εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου.
Είμαστε μπροστά σε συμφωνία με τους εταίρους, δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, την ώρα που προσερχόταν στο υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, απάντησε μονολεκτικά ναι στην ερώτηση εάν οι θεσμοί βρίσκονται κοντά στο να καλύψουν το 1/4 της διαδρομής που τους αφορά.
Σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Γ. Βαρουφάκης, επέρριψε ευθύνες για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις στην επιμονή των δανειστών στις πολιτικές λιτότητας, και όχι στην ελληνική κυβέρνηση «η οποία είναι πρόθυμη να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τα Ευρωπαϊκά οικονομικά think tank».
Σύμφωνα με τον ίδιο τα σημεία σύγκλισης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, περιλαμβάνουν «μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, λογικά πρωτογενή πλεονάσματα εις το διηνεκές, ένα λογικό και παράλληλα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών».
Ταυτόχρονα τονίζει ότι αυτά που χωρίζουν τις δυο πλευρές αφορούν κυρίως στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς ως προς την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση του ΦΠΑ καθώς και τη μείωση των συντάξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη στόχος της κυβέρνησης είναι όταν υπάρξει συμφωνία να συγκλιθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, για να επικυρωθεί. «Εμείς ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συζητά για μια ενιαία συμφωνία που θα μπουν όλα αυτά τα θέματα που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του στο συνέδριο του Economist και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ και επανέλαβε ότι το χρηματοδοτικό ζήτημα, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα πλεονασμάτων, η μη περικοπή σε μισθούς και συντάξεις και το επενδυτικού πακέτου, είναι ζητήματα που η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν σε αυτή τη συμφωνία.
Μέχρι την συμφωνία πάντως προέχει η πληρωμή της δόσης στις 5 Ιουνίου, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θέλει μεν να πληρώσει τη δόση, αλλά να ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που της τεθεί το δίλλημα δόση ή πληρωμή συντάξεων και μισθών, θα προτιμήσει να προβεί σε εσωτερικές πληρωμές, αφήνοντας για αργότερα την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.
Τέλος διαψεύδει ότι τίθεται θέμα ελέγχου κεφαλαίου από τις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας τα σχετικά σενάρια ανυπόστατα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr