Όλα αυτά βέβαια θα ισχύσουν εάν υπάρξει τελική συμφωνία από 1η Οκτωβρίου. Τότε καταργούνται οι σημερινοί και έρχονται στην θέση τους οι νέοι συντελεστές.
Έτσι, ο Γ. Βαρουφάκης περιέγραψε, στη συνέντευξή του την πρόταση για τον ΦΠΑ που συζητείται στο Brussels Group και που είναι:
- 15% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες
- 6,5% (μειωμένο συντελεστή μόνο για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες). Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύουν μόνο για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, ανεξαρτήτως ύψους συναλλαγής.
- 18% θα αυξάνεται ο συντελεστής αυτόματα εάν πληρώνουμε με φυσικό χρήμα
Αξίζει αν σημειωθεί ότι στο σενάριο αυτό, οι τιμές των τροφίμων μειώνονται σε κάθε περίπτωση όπως και των προϊόντων στα οποία επιβάλλεται σήμερα ο κανονικός συντελεστής 23% ( καινούργια ακίνητα, αυτοκίνητα, λογαριασμοί τηλεφώνου ), ενώ επιβαρύνσεις προκύπτουν για τις τιμές των ξενοδοχείων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κίνητρο με τον χαμηλότερο ΦΠΑ θα αφορά τόσο χρεωστικές όσο και πιστωτικές κάρτες ενώ όπως ανέφερε εξετάζεται το ενδεχόμενο φορολόγησης της χρήσης πιστωτικής κάρτας, προκειμένου να χρησιμοποιούνται περισσότερο οι χρεωστικές.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης προωθείται σχέδιο για την αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες και την άμεση απόδοσή του στο Δημόσιο, ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα.
Για τα νησιά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι καταργούνται οι εκπτώσεις 30% και στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και θα επιστρέφεται σε όσους κρατούν τις αποδείξεις, η διαφορά από τις αλλαγές στους συντελεστές.
Τα στοιχεία με βάση τα οποία έτρεξαν τα διάφορα σενάρια συντελεστών στους κόλπους της κυβέρνησης δείχνουν ότι μία από τις πιο ακριβές εξαιρέσεις είναι αυτή η οποία προβλέπει μείωση κατά 30% στους συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται στα νησιά του Αιγαίου, αφού κοστίζει σε ετήσια βάση απώλεια εσόδων 346 εκατ. ευρώ.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία»
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Star, o κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται «πολύ κοντά σε συμφωνία», προσθέτοντας, «ας πούμε εβδομάδα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», έπειτα από τις παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, «η εντολή από τον λαό είναι διαπραγμάτευση. Αλλά, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις 'όχι', ρήξη με άλλα λόγια, δεν κάνεις διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείουμε τη ρήξη, για να μην την έχουμε».
Πρόσθεσε δε, ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να είχε λήξει στα μέσα Μαρτίου, αλλά μια σειρά από λελογισμένες προτάσεις από την Ελλάδα απορρίφθηκαν από την άλλη πλευρά, η οποία δεν είχε προτάσεις να παρουσιάσει. «Γινόταν η συνολική αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά της. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για την άλλη πλευρά. Μία ρήξη θα είναι τραγική και για την άλλη πλευρά. Ζητάμε από τους δανειστές να κάνουν το ένα τρίτο του δρόμου, εμείς κάνουμε τα δύο τρίτα», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr