Όπως τόνισε, βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία είναι να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και 2016, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και να μην περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προσφέρει οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. «Θέλουμε μακροπρόθεσμη λύση που θα περιλαμβάνει και απομείωση του δημόσιου χρέους» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς, υπό όρους.
Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει, στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, πως την ώρα που η κυβέρνηση εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, κάποιοι δεν την θέλουν.
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας θα υπάρξει το μομέντουμ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε τι είδους ανάπτυξη θέλει για τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάπτυξη που θα στηρίζεται:
- στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης και όχι σε ανάπτυξη που θα στηρίζεται μόνο στην εξαγωγική δραστηριότητα
- στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας: ανθρώπινο δυναμικό, οι φυσικοί πόροι (ενεργειακοί και αγροτικοί), η φυσική θέση της χώρας (γεωπολιτική θέση με επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και τουριστική ανάπτυξη).
- στο σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή των ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου που θα στηρίζονται στην καινοτομία, είπε και ζήτησε την συνεργασία του ΣΕΒ στην προσπάθεια για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης θα είναι να ασχοληθεί με τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας πάνω στους εξής άξονες:
- Σχεδιασμός νέων οργανισμών των υπουργείων
- Απλοποίηση διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης που θα περιλαμβάνει και τη διαδικασία αδειοδοτήσεων
- Κωδικοποίηση της νομοθεσίας
- Απλοποίηση φορολογικού συστήματος για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας
- Πάταξη της διαφθοράς με την καταπολέμηση καρτέλ στην αγορά
- Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης
Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στους θεσμούς και αυτούς τους μήνες αποδείξαμε έμπρακτα ότι εργαζόμαστε σκληρά για μια συμφωνία. Είναι απόδειξη ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφυξίας έχουμε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας που φτάνουν σε ποσό της τάξης του 8 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες προς τους εταίρους για τα προβλήματα ρευστότητας. «Είναι μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι περήφανοι». Αυτό που προέχει τώρα και είναι δική μας προτεραιότητα είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Παράλληλα σημείωσε ότι η οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σχεδιάσει τους τρόπους ώστε να υπάρχουν εγχώρια εργαλεία χρηματοδότησης.
Όπως σημείωσε βασικός άξονας σε αυτό θα είναι η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τ η συγκέντρωση και εκμετάλλευση των πόρων του Δημοσίου και των κοινοτικών πόρων.
Στην αρχική φάση η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως είπε θα εστιάσει σε περιφερειακά έργα και στην ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα βασιστεί στο ΤΠΔ και το ΕΤΕΑ. Σε δεύτερη φάση θα ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι μικροί φορείς.
Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει, στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, πως την ώρα που η κυβέρνηση εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, κάποιοι δεν την θέλουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr