Κατά τη τηλεδιάσκεψη του Brussels Group της Πέμπτης, συζητήθηκε η ατζέντα των επόμενων ημερών και θέματα που αφορούν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και το πιθανότερο τη Δευτέρα, ενώ την Παρασκευή αναμένεται και νέα τηλεδιάσκεψη Αθήνας και Θεσμών.
Επόμενο ορόσημο για την κυβέρνηση αποτελεί η Σύνοδος Κορυφής της Ρίγας στις 21 Μαΐου.
Κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται στο Brussels Group, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία, εκτός από τεχνικό είναι και πολιτικό θέμα υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να για να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα «δεν θα συζητούσαμε».
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στα θέματα αγκάθια και όχι στα θέματα που η σύγκλιση είναι μεγάλη.
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Αθήνα δέχεται πιέσεις από τους Θεσμούς για μειώσεις στους μισθούς Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ταυτόχρονα, διπλωματικά επιβεβαίωσε και την επιβολή νέων φόρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το θέμα είναι τι στόχευση θα έχουν, δηλαδή να μην βλάπτουν την ανάπτυξη και να ειναι κοινωνικά δίκαιοι.
«Δεν θέλουμε περαιτέρω επιβάρυνση των όσων πλήρωσαν το μάρμαρο, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει υποχωρήσεις σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, και επιβεβαίωσε τον Γιάννη Βαρουφάκη ως προς την επιδίωξη της Αθήνας για τον ΦΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν οι οποίες αλλαγές μετά τη θερινή περίοδο.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία και όχι ρήξη, τονίζοντας ωστόσο ότι όταν θέλεις μιας συμφωνία, χρειάζεται να συναινούν σε αυτό και οι δύο πλευρές.
Ο κ. Σακελλαρίδης αναγνώρισε πως υπάρχει πολιτική διάθεση για λύση από όλες τις πλευρές και σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάιο, θέτοντας ως πρώτο σημαντικό σταθμό γι αυτό την τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει η κυβέρνηση.
Πάντως και αυτός με τη σειρά του πέταξε το μπαλάκι στους εταίρους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας επαναλαμβάνοντας ότι είναι «καιρός να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με κόψιμο κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση».
«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι αριθμητικά συνεπές, αν αποδεικνύεται ότι μαθηματικά δεν βγαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει κατανόηση, αλλά και πολιτικοί περιορισμοί, καθώς οι ομόλογοί του -όπως είπε- του λένε «έχεις δίκιο, αλλά πώς να τα περάσουμε από το κοινοβούλιο».
Τέλος ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ και δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr