Ωστόσο κράτησε μακριά από την κριτική την Άγκελα Μέρκελ, που όπως ήδη έχει γράψει το Reporter, αποτελεί τον «αποκούμπι» για την επίτευξη συμφωνίας.
«Αυτήν την ώρα αν ορισμένοι κύκλο από τη Γερμανία όχι από την Καγκελαρία, δε βοηθά να διακινούν σενάρια εξόδου. Η Ελλάδα έχει προσέλθει με διάθεση λύσης. Δε βοηθά να αρχίσουμε να υποκρινόμαστε και να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η πρόοδος δεν ταυτίζεται ως βαθμός συμφωνίας της Ελλάδας στις κακές ρυθμίσεις του προηγούμενου προγράμματος. Να μην τα μπερδεύουμε. Άλλο η πρόοδος κι άλλο η συμφωνία στα λάθη του χτες. Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ αλλά και οι Brics διαφωνούν. Με υψηλά πλεονάσματα με φορολογία δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ισορροπία. Δεν μπορεί να βάζουμε ασύμβατους στόχους. Γι΄ αυτό η Ελληνική κυβέρνηση είναι πειστική» ανέφερε με νόημα.
Επίσης προέβλεψε περιθωριοποίηση στην ΕΕ όσων δε θέλουν λύση. «Οι ακραίες φωνές που δεν επιθυμούν λύση θα βιώσουν την απομείωση του εδικού πολιτικού τους βάρους. Η λύση που θα βρεθεί πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να οδηγήσει στην επιστροφή στην ανάπτυξη» τόνισε.
Επίσης έκανε λόγο για παιχνίδια ορισμένων: «Σε πολιτικές σκοπιμότητες οφείλεται όσα λέγονται περί δρόμου διολίσθησης. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει συμφωνία που θα συνιστά λύση Θα ήταν απλό να υπογράψουμε το σημερινό πρόγραμμα. Ο κόσμος των επιχειρήσεων το κατανοεί. Θα ήμασταν και πάλι σε λίγο καιρό στην ίδια θέση. Τα πρόγραμμα υπονόμευσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Έπληξε με τρόπο ασύμμετρο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Στην Ελλάδα βάσει της μελέτης Γιαννίτση και Ζωγραφάκη η φορολογία αυξήθηκε κατά 337% για τις μεγαλύτερες τάξεις και μόλις 7% για τις άλλες. Το μέσο ατομικό εισόδημα έχασε το 40% το ΑΕΠ το 25%. Το 2013 ήταν η μεγαλύτερη ονομαστική μείωση μισθών. Λόγω αύξησης των πρώτων υλών αυτό δεν έχει αποτύπωμα στην ανταγωνιστικότητα.
Αυτοί οι στόχοι για μεγάλα πλεονάσματα 4% θα εγκαταλειφτούν τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον. Η Ελλάδα είχε το πιο βίαιο πρόγραμμα. Η συζήτηση περί μοναδικής περίπτωση αδικώ τον προβληματισμό για τα τι πήγε λάθος» τόνισε.
Αναφέρθηκε δε στη διεθνή διάσταση της κρίσης.
«Ο τίτλος του συνεδρίου αποδεικνύει αυτό που λέμε ότι το πρόβλημα είναι συνολικό. Δυστυχώς οι απόψεις της Ελληνικής κυβέρνησης επαληθεύονται. Από το 2008 στο G 20 Δάνεια και λιτότητα και κατ΄ ευφημισμό ονομάστηκε μεταρρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο φάνηκε ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί αν διαχειριστεί κρίσεις. Ο αποπληθωρισμός κτύπησε την πόρτα και οδήγησε στην ποσοτική χαλάρωση πριν λίγο καιρό» τόνισε και υπογράμμισε με εμφανή δόση ανοίγματος στην Ουάσιγκτον την επάρκεια με την οποία η Αμερική διαχειρίστηκε την κρίση. «Αξίζει αν σημειώσουμε ότι αντίστοιχα σε 3 δόσεις οι ΗΠΑ συγκράτησαν το αντίστοιχο πρόβλημα. Δυστυχώς έγιναν λάθη επεκράτησαν στερεότυπα. Η επιμονή στην λιτότητα ήταν λάθος. Να κρούσω κώδωνα κινδύνου, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ. Εμείς έχουμε στο DNA τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να πειστούν οι Έλληνες πολίτες ότι αξίζει τον κόπο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια και να κερδίσουμε το στοίχημα με τον ευρωσκεπτικισμό και τη ξενοφοβία» είπε.
«Οι επιλογές στην Ελλάδα οδήγησαν στα γνωστά μνημόνια. Τα προγράμματα αυτά δε είχαν αποτελέσματα. Η ανεργία έχει αυξηθεί παρά την αναιμική ανάπτυξη.
Τα προηγούμενα χρόνια γινόμασταν μάρτυρες πιέσεων για απολύσεις περικοπές όχι για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μαζί με το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα η Ελλάδα είχε υστέρηση εσόδων για 15 χρόνια περίπου 5%.
Η Ελλάδα θέλει μεταρρυθμίσεις για προώθηση καινοτομίες, τη μη κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και σε αυτά έχουμε συμφωνήσει.
Με δεδομένες τις πιέσεις για περικοπές μισθών και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών νομίζω ότι δε θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι εκλογές ήταν έκφραση του λαού μας. Η συμφωνία θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά αυτά, τη μέριμνα για τη μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους, η μέριμνα για αύξηση της απασχόλησης» τόνισε.
Κουρουμπλής : Θέλουμε να υπάρξει μία πραγματική διέξοδος
Τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα νέο πλαίσιο με τους εταίρους, τόνισε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και υπογράμμισε ότι «θέλουμε με αυτή τη διαπραγμάτευση να υπάρξει μία πραγματική διέξοδος».
Ο κ. Κουρουμπλής, ανέφερε ότι η κρίση απειλεί όλους και εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι απλό να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, «για πολλούς λόγoυς ιστορικούς, γεωπολτικούς, πολιτιστικούς κλπ.»
Ο υπουργός απάντησε και στο ερώτημα γιατί να τα καταφέρει η νέα κυβέρνηση, όταν οι άλλοι δεν τα κατάφεραν. «Εμείς έχουμε διδαχθεί από τα λάθη των προηγούμενων τριών ηγετών, γιατί οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν έλυσαν τα προβλήματα, ούτε τα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το χρέος και η ανάπτυξη. Η διαπραγμάτευση πρέπει να συμπεριλαμβάνει και αυτούς τους δύο όρους», τόνισε.
Ο κ. Κουρουμπλής, τέλος πρόσθεσε ότι «η συμφωνία δεν κλείνει γιατί υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα. Αν τα δεχθούμε θα γίνει ότι έγινε μέχρι τώρα και το αποτέλεσμα θα είναι τα ίδια».
Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση από πλευράς των εταίρων και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει και τρίτος δρόμος για να βρεθεί λύση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr