«Στόχος είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Και να καταγραφεί η πρόοδος στο Eurogroup» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένο πλάνο κατάληξης. Δε συμφέρει κανένα η κωλυσιεργία. Η κατάληξη θα είναι για το καλό ολόκληρης της Ευρωζώνης. Η Ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει και ούτε έχει δεχτεί τελεσίγραφα. Αναμένουμε την πολιτική βούληση των εταίρων μας.»
Επίσης τόνισε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να κινείται το πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαϊκή εντολή. Δε φοβάται τη λαϊκή εντολή αλλά είναι σύμμαχός της», ενώ επανέλαβε το στόχο για σταδιακή άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας με αύξησης π.χ. του ορίου αγοράς εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες, την επιστροφή των χρημάτων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, της επιστροφή των χρημάτων του ΤΧΣ που έφυγαν κατά λάθος.
Το ίδιο επανέλαβε και ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
«Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι τέτοιες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Θα έχουμε μια καλή συνεδρίαση» σημείωσε. Θα είναι μια επικοινωνία που επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχουμε κάνει.Και πρόσθεσε: Οι κόκκινες γραμμές είναι αναγκαστικά άκαμπτες, αλλά οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι τέτοιες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος.
Η κυβέρνηση παράλληλα πήρε αποστάσεις από τα δημοσιεύματα ότι συναρτά την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ την Τρίτη, με τις αποφάσεις του Eurogroup.
«H ελληνική κυβέρνηση καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις προς εσωτερικό και εξωτερικό», ενώ υπογράμμισε ότι θέση της είναι να μην εκβιάζει με μορφή τελεσιγράφων, αλλά να δει πως θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του δημοσίου.
«Δε βάζουμε σε συνάρτηση την πληρωμή με το σημερινό Eurogroup. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζει. Τα ζητήματα της ρευστότητας είναι αντικειμενικά. Η κυβέρνηση δίνει απαντήσεις στα προβλήματα αυτά της ρευστότητας».
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης, ήταν ξεκάθαρος στο θέμα αυτό λέγοντας ότι η Ελλάδα, θα πληρώσει κανονικά τη δόση προς το ΔΝΤ την Τρίτη, ενώ όσον αφορά την ΕΚΤ, τόνισε ότι αναμένει να κάνει τη δουλειά της.
Πάντως η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που η συμφωνία ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές.
Γι αυτό άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι το όπλο των δειλών, αλλά το όπλο αυτών που σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Την άποψη της κυβέρνησης πάντως την συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος αφού πρώτα αποκάλυψε ότι αυτός ήταν που συμβούλεψε τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι αν στην Ελλάδα, θέλουν δημοψήφισμα για το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να το κάνουν. «Θα μπορούσε να είναι ένα σωστό μέτρο», τόνισε.
Πάντως πέρα των δημοψηφισμάτων και των δόσεων η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση. Να πείσει του ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ότι έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να αποσπάσει μια θετική δήλωση.
Ο Ευρωπαίοι πάντως το τελευταίο καιρό έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στη χώρα και ναι μεν αποδέχονται ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά για συμφωνία ούτε λόγος.
Ο Σόιμπλε κρατώντας τη γνωστή σκληρή στάση του ανέφερε ότι υπάρχει μικρή έως και καθόλου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της. Επαφίεται στην Αθήνα να υποβάλλει ένα συμφωνημένο πρόγραμμα προτού τα χρήματα της βοήθειας που έχουν «παγώσει» μπορέσουν να εκταμιευθούν, συμπλήρωσε.
Αντιθέτως, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να βλέπει συμφωνία στο Εurogroup.
Παράλληλα χαρακτήρισε τη συνεδρίαση σημαντική αλλά όχι καθοριστική και αυτό γιατί, όπως είπε, θα δοθεί ευκαιρία να διαπιστωθούν οι προθέσεις, η βούληση και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία.
«Είμαστε εδώ απόψε για να συζητήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα. Αν αυτή η πρόοδος είναι αρκετή δεν το γνωρίζω ακόμα», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ αναφορικά με τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για μια κοινή δήλωση που θα κάνει την ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για αύξηση του ELA, o κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν είναι το Eurogroup αυτό που θα υπαγορεύσει τους κανόνες.
Παράλληλα απέκλεισε την πιθανότητα plan B για την Ελλάδα και επισήμανε πως σήμερα δε διαφαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα πρόσθεσε, πως αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν.
Για πρόοδο μίλησε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς-Γιόργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μετά τη Ρίγα έχει μια καινούρια συνεργασία με τους θεσμούς, που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα πριν την 21η Ιουνίου εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Η συνεδρίαση του Εurogroup ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr