Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ποσοστό 36,2% και ακολουθούν Ν.Δ. (21%), το Ποτάμι (6,7%), η Χρυσή Αυγή (5,4%), ΚΚΕ (5%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (4,1%) και το ΠΑΣΟΚ με 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 12,9%.
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, το 56,7% απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες («ναι») ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά «όχι» ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.
Το 54,2% απαντά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο και το 43,3% απαντά «λάθος / μάλλον λάθος». Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Φεβρουάριο ήταν 81,5% (διαπραγματεύεται σωστά) και 14,2% (διαπραγματεύεται λάθος/μάλλον λάθος).
Η κοινή γνώμη πάντως αντιμετωπίσει με αντιφατικότητα την διαπραγμάτευση αφού από τη μια ζητούν συμβιβασμό με λύση κοινής αποδοχής και ταυτόχρονα απαιτούν από την κυβέρνηση να μη συμπεριλάβει σε αυτόν τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και των μισθών.
Ιδιαίτερα ενδεικτικό του προβληματισμού, ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται διχασμένο μπροστά στο δίλημμα συμβιβασμός ή ρήξη.
Υπέρ ενός συμβιβασμού λοιπόν στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν γεφυρώσει τις διαφορές της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους τάσσεται το 65,9%, ενώ στο ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη, στην περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων» τον Μάιο το 65,9% απαντά «συμβιβασμός», το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» και ένα 3,4% είναι στο «δεν απαντώ».
Στο ερώτημα, ωστόσο, «ευρώ ή δραχμή» εμφανίζεται μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία, αφού το 66,2% εκφράζεται υπέρ του «ευρώ», έναντι του 27,2% που θα ήθελε «δραχμή».
Πάντως, η συνολική εικόνα του πολιτικού σκηνικού δεν φαίνεται να αλλάζει ουσιαστικά, αφού η αντιπολίτευση δεν πείθει ως εναλλακτική λύση και το 56,6% των ερωτηθέντων απαντά ότι σε περίπτωση που είχε κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ. τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα.
Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα σε περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές, τον Μάιο το 56,6% απαντά «χειρότερα», το 23,4%απαντάει «καλύτερα» και το 16,7% απαντά «περίπου τα ίδια». Τον Μάρτιο το 54,4% είχε απαντήσει «χειρότερα», το 19,4% είχε απαντήσει «καλύτερα» και το 22,9% είχε απαντήσει «περίπου τα ίδια».
Στο ερώτημα πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, τον Μάιο το 53,2% απαντά «θετικά /μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά / μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά».
Στο ερώτημα πως τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,6% «χειρότερα», το 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr