«Είμαι αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος και με τη στήριξη του λαού μας θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και να βγούμε από την κρίση που επεδίωξαν κάποιοι που θέλησαν να πλουτίσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού, ακόμα και μέσα στην κρίση» είπε δήλωσε, την Παρασκευή, στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι ζήτημα τεχνικό αλλά ζήτημα πολιτικής βούλησης.
«Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει, για να πετύχει έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Όλη την εβδομάδα η κυβέρνηση με συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προσπάθησε να άρει το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η διαπραγμάτευση, και από το σύνολο των δηλώσεων και των μηνυμάτων από την Ευρώπη, φαίνεται ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι.
Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στην εβδομάδα, ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ομόλογους του, (Σαπέν, Μακρόν, Μοσχοβισί, Παντοάν) τις οποίες ολοκλήρωσε με τον Ισπανό ΥΠΟΙΚ Λουις Ντε Γκίντο.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός, μίλησε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ καταλυτική για τις εξελίξεις ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία ακολούθησε η κοινή δήλωση, που έδειχνε κλίμα αμοιβαίων υποχωρήσεων, ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Από την Μαδρίτη, τελευταίο σταθμό της περιοδεία του, ο Γιάννης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του , με έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές της κυβερνητικής διαπραγματευτικής στρατηγικής τον Ισπανό ομόλογό του, εξέφρασε και αυτός την αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα επέλθει αλλά όχι στο Eurogroup, της Δευτέρας, αλλά σίγουρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το Eurogroup στις Βρυξέλλες, αν και κρίσιμο, δεν θα είναι το τελικό βήμα, τόνισε για να συμπληρώσει: «Ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα αποτελέσει έναν σημαντικό κρίκο, για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη Ιουνίου, που είμαστε σίγουροι ότι θα σηματοδοτηθεί από ανάκαμψη και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο BBC την Πέμπτη, εκτιμώντας ότι η κοινή ανακοίνωση, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν, δείχνει πως υπάρχει πρόθεση για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι υπάρχει αναγνώριση ότι οι συζητήσεις πηγαίνουν καλύτερα.
Την ίδια ώρα οι συνεδριάσεις του Brussels Group, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με στόχο την σύγκλιση σε όσο πιο δυνατόν περισσότερα θέματα.
Συνεδριάσεις υπάρχουν όμως και στην Αθήνα, με το Μέγαρο Μαξίμου, να βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, ώστε στο Eurgroup, της Δευτέρας η Ελλάδα να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμη και να αποσπάσει μια θετική δήλωση προόδου.
Μάλιστα την Παρασκευή και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της κυβένησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την Δευτέρα, ενα «θετικό σήμα» αναγνώρισης της προόδου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επαναλάμβαναν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Τόνιζαν δε ότι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.
Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που τη γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.
Εξάλλου, ανέφεραν ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr