Τα βήματα ήταν καταιγιστικά την Τετάρτη ενώ ως «κερασάκι στην τούρτα» ήλθε η αύξηση κατά 2 δισεκ του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει το Reporter ήδη από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ένας μαραθώνιος διεθνών επαφών ώστε μέχρι τις 11/5 να υπάρχει επαρκής πρόοδος και να δοθεί σήμα από το Eurogroup στην ΕΚΤ για να χαλαρώσει τον ασφυκτικό κλοιό ρευστότητας, στον οποίο έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, συνομιλητές των θεσμών μεταφέρουν την ανάγκη η χώρα να πείσει ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις κι «ότι θα αφήσει τα περί δημιουργικής ασάφειας, προς όφελος της ξεκάθαρης ενεργητικής παρέμβασης» για να γίνουν όλα αυτά πράξη. Κι εκεί εστιάζεται και το ενδιαφέρον βέβαια για το τι θα σημάνει η συμφωνία για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Ο χρόνος πάντως δε θα είναι σύντομος για την επίτευξη συμφωνίας. Αναμένεται να απαιτηθεί ένα διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, όπως μεταφέρουν στο Reporter αρμόδιες πηγές ώστε να ολοκληρωθεί το πακέτο συμφωνίας που θα έχει μέσα και πρόβλεψη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Πληροφορίες του Reporter μάλιστα αναφέρουν ότι το ύψος του νέου πακέτου θα ανέρχεται στο ποσό των 50-70 δισεκ για δύο χρόνια, κάτι που καταγράφεται ήδη και σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με τη νέα συμφωνία να υπάρξει και λύση στο θέμα των Γερμανικών οφειλών που θα δίνουν ένα τόνο συνολικής αλλαγής των διμερών σχέσεων, με ποσά που θα κατευθυνθούν και στην ανάπτυξη.
Πάντως η διαδικασία έχει μπει για πρώτη φορά σε νέο κύκλο, μετά το βήμα του Μαξίμου να τα ρίξει στους δανειστές σε μια κίνηση με έντονη εσωτερική στόχευση.
Πρώτα οι διαρροές από τις Βρυξέλλες για βήματα προσέγγισης στα εργασιακά, συνταξιοδοτικό, ΦΠΑ, ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις, στη συνέχεια η πληροφόρηση για καλό κλίμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που μετέφερε και πάλι το Reporter ήλθε να συνδυαστεί με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Πρωθυπουργός μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία καταγράφηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε και σύγκλιση απόψεων για δυο θέματα, αγκάθια το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.
Στην κοινή δήλωση τους, Γιούνκερ και Τσίπρας, τόνισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το Μαξίμου υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στο τέλος μια ενδιαφέρουσας μέρας αναμένονται και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες (για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος), μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της. Πάντως παρά τις πιέσεις των σκληρών γερμανών της Bundesbank η πλειοψηφία του ΔΣ φαίνεται να είναι σε άλλη κατεύθυνση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr