Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να πετύχει συμβιβασμό, ακόμα και με ανοικτή συζήτηση για τις «κόκκινες γραμμές της».
«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά» αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη αργά το βράδυ της Τετάρτης μετά τη συνάντηση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Μαξίμου εν μέσω πυρών
Λίγες ώρες μετά τους μύδρους Λαφαζάνη στο άρθρο του στο Crash, όπου τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές περιγράφοντας τις εναλλακτικές προοπτικές της χώρας, οικονομικές και πολιτικές, το Μαξίμου φαίνεται να κινείται σε άλλη ρότα. Υπό την πίεση της ρευστότητας συζητά τα καυτά ζητήματα και αφήνει να εννοηθεί ότι σε κάποια από αυτά έχει τη βούληση να κάνει τομές αρεστές στους Θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το κόψιμο των προκλητικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των υψηλών επικουρικών εξετάζει με «ευέλικτο» τρόπο το ενδεχόμενο η 13η σύνταξη να παγώσει, καθώς μάλιστα πολλά ταμεία «είναι μείον». «Τελεί υπό διαπραγμάτευση παραμένοντας όμως πάντα στο τραπέζι» αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών.
Η κυβέρνηση έχει πει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι παγώνει τα πάντα έως το τέλος Ιουνίου, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα συνιστά αναπτυξιακό μοντέλο. Και αν χρειαστεί να κόψει υψηλές επικουρικές συντάξεις π.χ. πάνω από 300 ευρώ, το συζητά.
Ειδικά στο μέτωπο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αλλαγή νομοθεσίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι 9 στους 10 που κάνουν αίτηση είναι κάτω των 60 ετών. Γίνεται όμως λόγος για 2-3 επαγγέλματα πολύ δύσκολα, στα οποία πρέπει να υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά όχι π.χ. και για τραπεζίτη που φεύγει στα 55.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν απόλυτες κόκκινες γραμμές σε συνολική μείωση συντάξεων–μισθών, αλλά και στο εργασιακό όπου τονίζεται ότι απαιτείται μελέτη με τη συνδρομή του ILO.
Οι πλειστηριασμοί αγκάθι για τους Θεσμούς
Με δεδομένη την αντίδραση των Θεσμών για την προστασία από πελιστηριασμούς η κυβέρνησης αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» των προϋποθέσεων για πάγωμα των πλειστηριασμών, ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση. Για το αν θα περιληφθεί στο Πολυνομοσχέδιο οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα αποφασιστεί σήμερα.
Όπως τονίζεται από την ελληνική πλευρά, οι πολύ δύσκολες συνθήκες για πάρα πολλά νοικοκυριά έρχονται σε αντίθεση με την προσέγγιση της ΕΚΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που πιστεύει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν. «Από την πλευρά μας επιχειρηματολογούμε ότι εν μέσω της κρίσης η απελευθέρωση θα ρίξει και άλλο τις αξίες» αναφέρουν πληροφορίες από την ελληνική πλευρά που ανησυχεί οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για την διατήρησης των αρχών τους.
Για την αιτίαση της ΕΚΤ ότι θα αλλάξει η κουλτούρα πληρωμών η κυβέρνηση απαντά ότι όπως και στις 100 δόσεις υπάρχουν πάντα κάποιοι που συνειδητά θα το επιλέξουν. Στις 100 δόσεις η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε μία οικονομία 10.000.000 με 3,8 εκατ. που χρωστούν λιγότερο από 3.000 ευρώ, προφανώς μπορεί να υπάρχουν και αυτοί που προσποιούνται αλλά μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος είναι μία πολύ μικρή μειοψηφία.
Παρά τις διαψεύσεις για τα νησιά ο ενιαίος ΦΠΑ επί τάπητος
Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ παραμένει «αγαπητό» τμήμα της διαπραγμάτευσης για τους έξω ωστόσο εδώ η κυβέρνηση το αρνείται έστω και αν το συζητά. Στο τραπέχει πάντως έχει πέσει η πρόταση για 15%, αλλά με εξαιρέσεις όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα ή τα βιβλία.
Σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής τα μέτρα συναντούν θετική αντίδραση καθώς μάλιστα βασίζονται καις την εμπειρία των εταίρων. Κατά το γερμανικό πρότυπο στη λίστα Λαγκάρντ, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να πλήρωνουν τον φόρο με αντάλλαγμα ασυλία.
Έτσι, η κυβέρνηση περιμένει σύμφωνα με πληροφορίες έως τις αρχές του καλοκαιριού την κίνηση των λογαριασμών από το τραπεζικό σύστημα, υπόπτων για φοροδιαφυγή, για να είναι φανερές οι ροές και η πρωτογενής κατάθεση, το φοροφυγάδων.
Παράλληλα θα υπάρχει η ακολουθία των δηλωθέντων εισοδημάτων και θα γίνεται σύγκριση σε περίοδο τουλάχιστον 10ετίας. Μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, θα γίνει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προς τους φορολογούμενους, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή ενός φόρου εφάπαξ, περί το 15% και κάτω, ώστε να πάρουν πιστοποιητικό αμνηστίας αι το Κράτος να μαζέψει χρήματα.
Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά… όχι σε ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους.
Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%.
Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.
Προς πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ
Η κυβέρνηση προτίθεται να καταστήσει τη ΓΓΔΕ τελείως ανεξάρτητη, που θα λογοδοτεί στη Βουλή.
Το κυβερνητικό σχέδιο που έχει τεθεί στους θεσμούς προβλέπει ότι συγκεκριμένη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΓΔΕ, το οποίο στη συνέχεια θα ορίζει τον επικεφαλής, ενώ μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο.
Το προσωπικό θα ανήκει στο Δημόσιο και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.
Ακόμα εξετάζεται:
- Επιβολή ειδικού φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω. Υπάρχουν δύο σενάρια: φόρος 3% έως 5% ή επιβολή τέλους (αντί ποσοστιαίου φόρου) που θα κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ.
- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με ταυτόχρονη επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής (πέραν από τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών και τις πισίνες). Υπάρχουν σενάρια για επιβολή ενιαίου συντελεστή 10% για όλους τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού ή αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών ακόμα και κατά 30%.
- Όλες οι συναλλαγές άνω των 50 ή 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
Η ομάδα
Σήμερα στο όργανο πολιτικής διαπραγμάτευσης, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο καλύτερος συντονισμός, την ώρα που στις Βρυξέλλες είναι τόσα κλιμάκια και δουλεύουν σε δύο επίπεδα, στο Brussels Group και στα τεχνικά κλιμάκια.
Ο πρόεδρος του ΣΟΕ ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών. Υπάρχει και πρακτικογράφος. Κάθε μία ώρα στέλνει email στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης μεταφέρει την πληροφόρηση στον Πρωθυπουργό και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με την σειρά του ενημερώνει τις υπόλοιπες ομάδες.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr