Με έντονες πιέσεις πολιτικές και επικοινωνιακές από την πλευρά των δανειστών, (διαρροές στο Reuters) που αποτυπώνουν ένα κλίμα έντονης δυσαρέσκειας για τους μέχρι τώρα χειρισμούς αλλά και γνώσης ότι τα χρηματοδοτικά περιθώρια στενεύουν η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταρτίσει μια σειρά από κοστολογημένες δράσεις που συζητώνται ατύπως.
Το όλο σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη τελεί υπό οριστικοποίηση και θα παρουσιαστεί όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, «καταλήξουμε ως κυβέρνηση».
Το προσχέδιο δεν είναι «μαρμάρινη πλάκα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της συνεδρίασης της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, κόκκινες γραμμές παραμένουν για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού, «Θέλουμε αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Όχι για να παίξουμε τα οποιαδήποτε πολιτικά παιχνίδια», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Η λαϊκή εντολή μας δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά. Δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».
«Οι δικοί μας από το EWG μας μεταφέρουν ένα θετικό κλίμα από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου», προσέθεσε ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στο Brussels Group.
«Θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν συμφωνία. Ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11/5. Τη συμφωνία τη συνδέουμε με μια λύση στη ρευστότητα», τονίζει και εκτιμά ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει μια απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση του ορίου στα έντοκα που θα δώσει λύση στη ρευστότητα.
Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών και αν θα περιληφθεί σημείωσε ότι «θα το δούμε αύριο».
Τα προβλήματα με τους εταίρους πάντως παραμένουν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συντάξεις που και πάλι θα τεθούν στη συνεδρίαση των ομάδων εργασίας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αλλά και των Θεσμών και του Βερολίνου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr