Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έκβαση των συνομιλιών εξαρτάται από τους Τουρκοκύπριους. «Στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν αν εννοούν αυτά που λένε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος είναι η εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού ζητήματος, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος «αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία και ο συντονισμός των δύο χωρών αποτελούν στέρεη βάση και εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, γνωστοποίησε ότι την αμέσως επόμενη περιόδο θα συγκληθεί στη Λευκωσία τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, η οποία -όπως είπε- αποτελεί έναυσμα και πρόσκληση συνεργασίας προς άλλες δυνάμεις. «Δεν θεωρούμε ότι η συνεργασία πρέπει να μείνει αποκλειστικά στις τρεις χώρες», κατέληξε.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη χθεσινή στάση του κοινοτικού επιτρόπου Ενέργειας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδας, οι οποίες θα έχουν την έγκριση της ΕΕ, ανέφερε με νόημα: «Όταν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς κάτι κερδίζεις».
Από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη, η κοινή θέση της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι η επιδίωξη εξεύρεσης το συντομότερο δυνατό μίας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό, αλλά όχι «μιας όποιας λύσης».
Στόχος όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης είναι να εξευρεθεί μια λύση που να διασφαλίζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που να σεβεται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων. «Δεν επιζητούμε μια λύση που να δημιουργεί νικητές και ηττημένους», ξεκαθάρισε.
Ανέφερε ακόμη ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, με την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» και τη μη ανανέωση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια δημιουργίας περιφερειακών συμμαχιών δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας, αντιθέτως είναι πρόσκληση προς τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.
«Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης τόσο με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου όσο και με την ίδια την Τουρκία (...) Έχουμε απλωμένο το χέρι για ειρήνη και συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών», διαβεβαίωσε.
Διαμήνυσε πάντως πως «αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».
Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κύπρου διαβεβαίωσε πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στις προσπάθειες «για μία Ευρώπη που να νοιάζεται όχι μονο για τη νομισματική σταθερότητα αλλά και για τις ανθρώπινες ανάγκες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr