Και συνέχισε: «Απευθυνθήκαμε όχι μια, αλλά δυο φορές στον βρετανικό οίκο ζητώντας περισσότερα στοιχεία, καθώς και την απόσυρση της ελληνικής αρχαιότητας από τη δημοπρασία. Επικαλέστηκαν ότι το βρετανικό δίκαιο τους επέτρεπε να συνεχίσουν. Η δικαστική οδός δεν προκρίθηκε γιατί απαιτούνται αδιάσειστα νομικά στοιχεία ότι ένα αρχαίο έχει αποκτηθεί με παράνομη πράξη. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι μια τέτοια επιλογή δε θα είχε αποτέλεσμα, ενώ θα είχε μεγάλο κόστος. Όμως, αυτό δε μας εμποδίζει να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης από το νέο κάτοχό της. Αυτό και θα πράξουμε. Υπάρχει προηγούμενο αυτής της πρακτικής και το υπουργείο Πολιτισμού είχε τότε δικαιωθεί».
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το απόγευμα στο Λονδίνο, παρά τις αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, πουλήθηκε τελικά η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ. σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 128.020 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνηση τους ήταν τα 40.000 ευρώ. Η «Δωριά Ποσειδωνίου», όπως είναι γνωστή η στήλη έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας.
Οι ελληνικές αρχές επιμένουν εδώ και καιρίο ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς η εξαγωγή της ήταν παράνομη. Από τη μεριά του ο οίκος Christie’s υποστηρίζει ότι η δημοπρασία έγινε με κάθε νομιμότητα και σύμφωνα με τον Βρετανικό νόμο καθώς το αντικείμενο ανήκε σε ιδιωτική γαλλική συλλογή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr