Με την απόφαση του ΣτΕ, οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν στις πανεπιστημιακές σχολές ακυρώνονται και οι φοιτητές επανεγγράφονται στις Σχολές που εισήχθησαν αρχικά σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-14.
Ο κ. Μπαλτάς οδηγήθηκε σε αυτή την παρότρυνση εκτιμώντας ότι η απόφαση που εκδόθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με βάση τις προσφυγές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δεν αφορά το σύνολο των Πανεπιστημίων.
Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε στο πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Μπαλτάς πρότεινε και στις Αρχιτεκτονικές Σχολές να μην εφαρμόσουν την απόφαση του ΣτΕ και να τηρήσουν τις μετεγγραφές όπως αυτές έγιναν με τον νόμο.
Ωστόσο, είναι προφανές, ότι με βάση την απόφαση δημιουργείται δεδικασμένο και όποιος προσφεύγει στο ΣτΕ θα δικαιώνεται.
Ο κ. Μπαλτάς προανήγγειλε και αλλαγή του νόμου για τις μεταγραφές, αποκαλύπτοντας ότι το υπουργείο Παιδείας είχε σκοπό να αλλάξει συνολικά το νόμο για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, έχοντας ήδη καταλήξει σε απόφαση παρόμοια με εκείνη του ΣτΕ.
Δηλαδή, το πλαφόν να καθορίζεται από τις Σχολές, δίχως όμως να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος και να αφορά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών, αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτών που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια.
Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε υπήρξε και ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας,
«Το Υπουργείο Παιδείας ήταν ενάντια στην προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Οι διοικήσεις των δύο σχολών δεν δέχθηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που έγιναν με γνώμονα να μην διαταραχθεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών».
Διευκρινίζεται ότι - εκτός από τις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές που έκαναν την προσφυγή- η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ. Ως προς τις υπόλοιπες σχολές το Υπουργείο Παιδείας προτρέπει τις διοικητικές τους αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικοί, έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική - όπως και εκ των υστέρων αποδεικνύεται - χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών.
Το Υπουργείο Παιδείας θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει μετά τις γιορτές του Πάσχα, το νέο σύστημα με το οποίο θα γίνονται στο εξής οι μετεγγραφές φοιτητών. Ως τότε, σε ό,τι αφορά τους περίπου 150 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, των οποίων η μετεγγραφή κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική, το υπουργείο, έχοντας την έγνοια των φοιτητών και των οικογενειών τους, θα μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει ανακύψει, προκειμένου να τους καλύψει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr