Του πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, Νίκου Κοτζιά και Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Παραμονές της επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS και μίλησε για τις προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, χαρακτηρίζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ως «έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά».
Ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε το ταξίδι του ως μία ευκαιρία για να δοθεί μία νέα ώθηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις, σ΄ ένα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον.
«Θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς οι πολίτες μας και οι χώρες μας θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς- την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και την γεωργία. Ο ένας θα πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Μπορεί να υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία επικεντρώνονται στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στο εμπόριο, αφήνοντας αιχμές για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Ρωσία, που προκάλεσαν, σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία.
«Γνωρίζετε ότι, τα τελευταία χρόνια, τις σχέσεις των δύο χωρών έβλαψε το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποφευχθεί η πολιτική των κυρώσεων - πολύ παράλογη, κατά τη γνώμη μου - που επιβλήθηκαν εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα ακολούθησε το εμπάργκο για την ελληνική αγροτική παραγωγή , η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Ευρώπης σε βάρος της Μόσχας , ο Α. Τσίπρας έχει μία σταθερή θέση, όπως σχολιάζει το ρωσικό πρακτορείο .
« Διαφωνώ με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος ,να υπάρξει διπλωματία. Οι λύσεις σε καίρια θέματα θα πρέπει να αναζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένας οικονομικός πόλεμος ως η συνέχεια ενός πραγματικού πολέμου είναι μία πολιτική απελπισίας», τόνισε.
Στη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα, αναφέρθηκε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατά την συνάντηση να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά».
«Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες» και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί «όλο το φάσμα των σχέσεων», τόνισε.
Όσον αφορά το ζήτημα να υποβληθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας και οι δυο πλευρές ξεκαθαρίζουν προς το παρόν, ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, επανέλαβε, την Μ. Τρίτη, πως η Ελλάδα δεν έχει απευθυνθεί στη Ρωσία για οικονομική βοήθεια. «Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει δάνειο προς το παρόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, που επικαλείται ρωσική κυβερνητική πηγή, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, η Ρωσία ενδέχεται να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια.
Ωστόσο τόσο η Gazprom όσο και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού, παρακολουθούν στενά, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, που πρωτοστάτησαν στην επιβολή των κυρώσεων και έχουν την δική τους οπτική γωνία, όσον αφορά την περιοχή.
Μάλιστα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, ρωτήθηκε σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις «εικασίες» (όπως τις χαρακτήρισε) για μια πιθανή συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για ελάφρυνση του εμπάργκο στις εξαγωγές φρούτων.
Αν και κατά τα λεγόμενα του Επιτρόπου Μοσκοβισί τη προηγούμενη εβδομάδα οι θεσμοί δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση να έχει καλές σχέσεις με τη ρωσική δηλώνοντας «γιατί να μην έχει καλές σχέσεις η ελληνική κυβέρνηση με τον Πούτιν», η Επιτροπή αναμένει να υπάρχει πλήρης ομοφωνία στις σχέσεις των κρατών μελών με τρίτες χώρες.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε πως «δεν πρόκειται σχολιάσουμε εικασίες. Στις 19 Μαρτίου οι κυρώσεις εναντίων της Ρωσίας υπεγράφησαν από όλα τα κράτη-μέλη και δεν είμαστε ενημερωμένοι ως προς οποιαδήποτε αλλαγή από κάποια κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην διασπάσει την γραμμή κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας κατά.
«Η Ελλάδα απαιτεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την Ε.Ε. Ως εκ τούτου, μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και να μην τερματιστεί μονομερώς αυτή η αλληλεγγύη, με απόσυρση από τα κοινά μέτρα που έχουμε λάβει», δήλωσε ο Σουλτς σε γερμανική εφημερίδα.
Ο Σουλτς υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ το έχουν ξεκαθαρίσει στον Ελληνα πρωθυπουργό σε διάφορες περιστάσεις. «Θα πρέπει να βασίσει τις ενέργειές του στη Μόσχα σε αυτό. Η Ε.Ε. περιμένει κάτι τέτοιο από τον Τσίπρα, ως επικεφαλής κυβέρνησης μιας χώρας - μέλους της Ε.Ε.», τόνισε.
Το ταξίδι Τσίπρα, στην Ρωσία, παρακολουθούν στενά και οι ΗΠΑ που βλέπουν με επιφύλαξη το ταξίδι του στη Μόσχα.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει, όπως το θέτει συχνά ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, «πολιτικές που είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας και της ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας», ενώ δεν είναι τυχαίο ότι Κύπριοι αλλά και Ιταλοί πολιτικοί που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον δέχθηκαν πίεση από τους Αμερικανούς ομολόγους τους για την επιλογή των ηγετών τους να συναντηθούν πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Το πλήρες πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού
Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015
- 10:00 -11:00 Κατάθεση στεφάνου από κ. Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
- 13:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
- 14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
- 15:15 Υπογραφή εγγράφων
- 15:30 Συνέντευξη Τύπου κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
- (Διερμηνεία ταυτόχρονη) (Δύο ερωτήσεις)
- 18:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων
- Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)
- 19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους
- (Ξενοδοχείο Metropol)
Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015
- 10:00 Διάλεξη κ. Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η
- Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών
- Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
- 12:00 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
- 15:00 Συνάντηση του ΠΘ με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, κ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
- 16:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ.
- Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr