Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι για να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις των μεταναστευτικών ροών, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και του κανονισμού Δουβλίνο III, θέση που υποσ΄τηριξε και ο Δ. Αβραμόπουλος, συμπληρώνοντας πως ο θέμα εξαρτάται πρωτίστως από τα κράτη -μέλη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα προβληματίζεται, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για τη συνθήκη του Δουβλίνου. Κάτι πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο έλληνας επίτροπος, τονίζοντας, ωστόσο, πως η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος «δεν είναι μόνη της» και πως «η Ευρώπη είναι στο πλευρό της».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και πως η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει διπλή αλληλεγγύη, τόσο των πολιτών προς τους μετανάστες, αλλά και από την ίδια την ΕΕ προς τις χώρες που βρίσκονται στα όριά της και δέχονται τα κύματα των μεταναστών. Ζήτησε έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη που δέχονται τις πιέσεις των μεικτών μεταναστευτικών ροών και τόνισε πως συμφώνησε με τον κ. Αβραμόπουλο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική μεταναστευτική πολιτική μακράς πνοής, ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ότι το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να συγχέεται με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. «Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει εθνική πολιτική σύμφωνη με τα κεκτημένα αλλά και τους κανονισμούς της Ευρώπης» είπε και συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για το Δουβλίνο ΙΙΙ και υπάρχει κοινή συνείδηση πως κάτι πρέπει να αλλάξει.
Δ. Αβραμόπουλος: Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης
Ο κοινοτικός επίτροπος μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και το οποίο δεν είναι και πολύ θετικό. Και αυτό, διότι υπάρχει ενόχληση για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από την ελληνική πλευρά. «Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν» είπε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε και μήνυμα φιλίας από τον φίλο της Ελλάδας πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Προσβλέπουμε και ευχόμαστε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να επανέλθει η χώρα μας σε σταθερή πορεία και σε ήρεμα νερά και να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την κοινωνική και ανθρωπιστική της πολιτική», πρόσθεσε ο Επίτροπος και τόνισε ότι δεν διανοείται πως υπάρχει κυβέρνηση η οποία θα θα διακινδυνεύσει την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr