Την ίδια στιγμή όσοι παρακολουθούν την αλληλουχία των γεγονότων γύρω από την διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό με την χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Ρωσία, εκτιμούν με μια δόση συνομωσιολογίας, ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί εσκεμμένα τις συζητήσεις στο Brussels Group προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από τους ρώσους.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, γύρω από το οποίο βεβαίως χωρά πολύ συζήτηση, ενώ συμπληρώνουν πως ανάλογο εγχείρημα υπήρξε και κατά το τελευταίο ταξίδι στην Κίνα χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική ανταπόκριση, τουλάχιστον επισήμως.
Ωστόσο για τους Ρώσους ενδεχομένως μια πρόθεση οικονομικής υποστήριξης να μην δημιουργεί παράπλευρα προβλήματα όπως ίσως με τους Κινέζους, οι οποίοι ναι μεν θέλουν μεν καλές σχέσεις με την Ελλάδα που ήδη αποτελεί πύλη για την ευρωπαϊκή αγορά, «φοβούνται» όμως εμπορικού τύπου «αντίποινα» από την Ε.Ε. αν θεωρηθεί πως εμπλέκονται σε ένα ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μεταξύ κρατών της ζώνης του ευρώ.
Αντίθετα για την Ρωσία μια τέτοια κίνηση είναι αρκετά πιο απλό να συμβεί από την στιγμή που η χώρα είναι έτσι κι αλλιώς σε εμπορικό αποκλεισμό από την Ε.Ε. και υπό μια έννοια δεν έχει να χάσει κάτι περισσότερο, συν του ότι με τον τρόπο αυτό «τσιγκλά» του ευρωπαίους. Ενώ παρά το γεγονός ότι η οικονομική της κατάσταση δεν βρίσκεται και στο καλύτερο σημείο, έχει την δυνατότητα να διαθέσει ένα ή δυο δισεκατομμύρια ευρώ μια και το ποσό αυτό δεν θεωρείται σημαντικό.
Σε κάθε περίπτωση η συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν παύει να παίζει ρόλο μια και σίγουρα ενοχλεί μόνο και μόνο με την δημοσίευσή της.
Συγκεκριμένα ο Α. Τσίπρας είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα χτύπημα στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας καθώς οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να αποτραπεί αυτή η χωρίς νόημα πολιτική των κυρώσεων εν μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία.
Αν και το πιο επίμαχο σημείο της συνέντευξης βρίσκεται στην αποκάλυψη του τι είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είχε θεωρήσει δεδομένη την θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων.
«Κάλεσα τόσο αυτόν όσο και την Φεντερίκα Μογκερίνι (ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής), και τους είπα να μην σκευτονται ότι οι ελληνικές θέσεις είναι δεδομένες, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε αποφάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
A.Τάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr