Με στοιχεία ότι κατά τη συνάντηση μπήκαν επί τάπητος όλα εκείνα τα θέματα, που δηλητηρίασαν τις σχέσεις των δυο χωρών τις τελευταίες ημέρες, Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ, με τις δηλώσεις τους έδειξαν ότι ναι μεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ότι υπάρχει και η διάθεση οι δυο πλευρές να προχωρήσουν σε συγκλίσεις και συναινέσεις.
Μέρκελ: Να υπάρξουν σαφή οικονομικά στοιχεία – Το Eurogroup θα αποφασίσει
Η Άγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα για ακόμα μία φορά να δώσει σαφή οικονομικά στοιχεία και την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε τονίζοντας ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε για μία ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις σε σχέση με τη ρευστότητα είναι αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup, και όχι η Γερμανία, μετά την αποτίμηση των θεσμών.
Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα – υπάρχει η διάθεση
Ταυτόχρονα η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ» σημείωσε και αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.
«Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε.
Το θέμα των πολεμικών αποζημίωσεων έχει κλείσει
Όσον αφορά στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων η κυρία Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι για το Βερολίνο το θέμα έχει κλείσει.«Γνωρίζουμε πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το ναζιστικό καθεστώς. Δεν το αγνοούμε. Θα έχουμε συζητήσεις με την Ελλάδα για το ταμείο του μέλλοντος », πρόσθεσε.
Τσίπρας: Να σπάσουμε τα στερεότυπα
Συναινετικός εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο Αλέξης Τσίπρας που υπογράμμισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον διάλογο, για να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν.
«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα», ανέφερε, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγώντας πως είναι λάθος και απλουστευτικό να λέμε ότι για όλα τα δεινά που μας έχουν βρει, φταίνε οι ξένοι και ότι όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση ως προς τον προσδιορισμό κοινών στόχων και κοινών διαφορών, «γιατί έτσι μπορείς να τις λύσεις» όπως είπε και σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δυο πλευρές να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο.
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο διάλογος. Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο, όπως μου είχε πει και η ίδια η Καγκελάριος» σχολίασε ο Πρωθυπουργός.
Άδικο το πρωτοσέλιδο του Spiegel
Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε εξαιρετικά άδικο τόσο για την καγκελάριο, όσο και για τον γερμανικό λαό το πρωτοσέλιδο του Spiegel που έδειξε την Μέρκελ με αξιωματικούς των Ναζί στην Ακρόπολη. Υπενθύμισε δε ότι διαμαρτυρήθηκε για την γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Σόιμπλε με στολή Ναζί.
Και ενδογενείς οι αιτίες της κρίσης - Να δουλέψουμε από κοινού
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που δεν ήταν επιτυχημένο και που επέφερε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, μεγαλώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η κρίση οφείλεται και σε ενδογενείς αιτίες που δεν αντιμετωπίστηκαν από το πρόγραμμα, καθώς η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, παραμένουν .
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και έθεσε ως στόχο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων την φορολογική δικαιοσύνη.
Θέλουμε την βοήθεια της Γερμανίας
«Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη βοήθεια και συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης, δικαστική συνδρομή ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ηθικό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αποσυνδέοντάς το από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και κάνοντας λόγο για ζήτημα κυρίως ηθικό και όχι υλικό. Επισήμανε, δε, ότι οι διαφορές αυτές από το παρελθόν ρίχνουν σκιές στις σχέσεις των δύο λαών, ενώ με την επίλυση αυτού του ζητήματος θα γυρίσει η σελίδα και θα μείνουν πίσω οι σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος.
Παράλληλα έκανε σαφές ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν εξέφρασε την πρόθεση να καταληφθούν κτίρια του γερμανικού δημοσίου, όπως το ίδρυμα Γκαίτε», λέγοντας ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά.
Η λίστα και οι υποχρεώσεις
Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ρευστότητα της χώρας, επισήμανε ότι τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά, συμπληρώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει πάρει χρήματα από τις δόσεις από το περασμένο καλοκαίρι.
«Εδώ ήρθαμε για να εντοπίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που θα μας οδηγήσει μπροστά. Αν υπάρξει λύση στο πολιτικό πλαίσιο τα θέματα αντιμετωπίζονται. Δεν ήρθα να πάρω οικονομική βοήθεια», επανέλαβε, «αλλά να συζητήσω για να βρούμε κοινό τόπο». «Η σημερινή συνάντηση νομίζω είναι σημαντική για να χτίσουμε μια εποικοδομητική σχέση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr