Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο MNI Euro Insight, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης.
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποτρέψει την Ελλάδα από το να κηρύξει στάση πληρωμών. Αυτές φέρεται να περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προσωρινούς περιορισμούς κεφαλαίων, την εκταμίευση δόσεων του τρέχοντος προγράμματος νωρίτερα από το πρόγραμμα αλλά και την αναβολή της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά το MNI και σημειώνει ότι αν και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αυτές τις μεθόδους, θα τις ακολουθήσει αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος.
Η αποφασιστικότητα αυτή της γερμανικής κυβέρνησης οφείλεται στον φόβο κάποιων γεωπολιτικών κινδύνων, με την Μέρκελ να φοβάται μια αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και μια σύσφιξη των σχέσεών της με τη Ρωσία.
Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν στο πρακτορείο ότι εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ «θα ήταν επειδή δεν θα κατάφερνε να βρει κοινό έδαφος με τους εταίρους της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, κι όχι εάν έχανε τους, μεταβαλλόμενους (όπως τους χαρακτηρίζουν) στόχους για την αποπληρωμή των δόσεων ή επειδή δεν θα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της».
Κατ' επέκταση, τονίζουν ότι υπάρχει το ρίσκο οι διαπραγματεύσεις να αποκαλύψουν θεμελιώδεις διαφορές με την Ελλάδα, οι οποίες ίσως να μην μπορούν να γεφυρωθούν και σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα άφηνε την Ελλάδα να φύγει.
«Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident», τόνισε αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Άνγκελα Μέρκελ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο.
Ωστόσο μια τέτοια στήριξη θα παρεχόταν μόνο εάν υπάρχει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, κάτι που με βάση την γερμανική λογική, απαιτεί μια σαφή δέσμευση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην αποδοχή του τρέχοντος πλαισίου διάσωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια, τόνισαν οι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η γερμανική κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να συμφωνήσει σε έναν χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αφήσει στην Ελλάδα περισσότερο περιθώριο για τον καθορισμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει και –σε μεταγενέστερο στάδιο- μια μείωση του ελληνικού χρέους.
Το MNI Euro Insight επισημαίνει ότι την μεγαλύτερη αντίσταση στην γερμανική κυβέρνηση συναντά η Μέρκελ από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεωρείται ότι έχει επανειλημμένως μελετήσει την ιδέα του να αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Ο κ. Σόιμπλε, αναφέρει το ΜΝΙ, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως δεν είναι ικανή να διαχειριστεί τη χώρα με τρόπο που να συμβαδίζει με την πολιτική και οικονομική ένωση στην Ευρωζώνη. Αλλά η αντίθεση της Μέρκελ στο Grexit έχει κάνει τον Σόιμπλε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και μάλιστα να συνειδητοποιήσει τις ανησυχίες της καγκελάριου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Στο σενάριο λοιπόν της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί περισσότερη οικονομική στήριξη, η Μέρκελ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις από το κόμμα της, καθώς οι συντηρητικοί βουλευτές δεν είναι πολύ πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν την Ελλάδα και οι ψηφοφόροι χάνουν την υπομονή τους.
«Θα αναλάβουμε αυτό το ρίσκο», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην Γερμανίδα καγκελάριο. Με το SPD να είναι γενικώς πιο ανοιχτό να βοηθήσει την Ελλάδα, η Μέρκελ είναι πιθανό ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Bundestag, εάν υπάρξει μια ψηφοφορία για ένα τρίτο πρόγραμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr