«Είναι η ώρα να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα» είναι το ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα του Eurogroup προς την Αθήνα, με το ελληνικό ζήτημα να απασχολεί τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του ευρώ για μιάμιση περίπου ώρα.
Κατά την συζήτηση του Eurogroup, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για εύρεση συμβιβασμού, που συμφωνήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
Στο πλαίσιο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την Τετάρτη αναμένονται να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με στόχο την εκτίμηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που έχει αποστείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες.
Ντάισελμπλουμ: Καμία προκαταβολή δόσης αν δεν υπάρξει συμφωνία
Στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τεχνικές ομάδες να μεταβούν στην Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τα στοιχεία.
«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θα αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».
«Μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και
να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν», ξεκαθάρισε παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup και διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολή δόσης αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου και εφαρμογή των μέτρων.
«Αν υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο και ξεκινήσει η εφαρμογή τότε μπορεί να υπάρξει μία διαίρεση της δόσης και να δοθεί η μισή. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο. Δεν μπορούμε να συζητούμε προκαταβολές αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας και άμεση εφαρμογή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μοσκοβισί: Επιταχύνετε
Μήνυμα στην Αθήνα να προχωρήσει σε επιτάχυνση της επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή έστειλε ο Γάλλος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του.
Είναι απαραίτητο να δούμε αποφάσεις απτές και αποτελεσματικές, συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί και εκτίμησε ότι ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει.
«Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.
Επί της ουσίας, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε ότι τον λόγο έχουν πλέον τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, τα οποία θα εξειδικεύσουν τις ελληνικές προτάσεις, με στόχο Αθήνα και «θεσμοί» να δώσουν το τελικό Ο.Κ. και να αρχίσει η εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.
Μαξίμου: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup
Θετικά αποτιμά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης το Μαξίμου, καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές:
- Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
- Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
- Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
- Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
- Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.
Νέες προτάσεις στο τραπέζι
Όσον αφορά τον εμπλουτισμό της λίστας, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, κυβερνητικές πηγές, τόνιζαν ότι εκτός της λίστας των 7 μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση, η κυβέρνηση, άμεσα καταθέτει και νέα πρόταση προς τα τεχνικά κλιμάκια, εμπλουτισμένη με τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, που αφορούν:
- Την μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
- Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
- Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο.
Μάλιστα αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015, δηλαδή είναι κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
Το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς κοινή δήλωση γιατο ελληνικό ζήτημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr