Ειδικότερα για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται:
- Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
πρόκειται για τους:
- Πρόδρομος Μαυρίδης
- Χρήστος Καραβέλας
- Ηλίας Γεωργίου
- Μιχάλης Χριστοφοράκος
- Εμμανουήλ Σταυριανού
- Αλέξανδρος Αθανασιάδης
- Φόλκερ Γιουνγκ
- Καρλ Φρίντριχ Φον Πίρερ
- Χαιντ Γιοχιμ Νοιμπίρκερ (αυτοκτόνησε)
- Ρόλαντ Κοχ
- Τόμας Γκάνσβιντ
- Χανς Γουόλτερ Μπερνσάου
- Μάικλ Κουτσενρόιτερ
- Ράινερ Νίντλε
- Ράινχαρτ Σίκατσεκ
- Ρούντολφ Βόλφγκανγκ
- Χάιντς Βόλφγκανγκ Ερνστ Κάιλ φον Γιάγκεμαν
- Φρανς Γιόζεφ Ρίχτερ
- Λούντβιχ Αντον Χαινεριχ Γιάσπερ
- Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
πρόκειται για τους:
- Γιώργος Σκαρτέλης,
- Αθανάσιος Γρεβενίτης,
- Παναγιώτης Βεργής,
- Δημήτρης Κόκκινος,
- Σωτήρης Τζούμας
- Κωνσταντίνος Γκόγκας
- Νικόλαος Νίντος
- Γιώργος Καραπλής
- Νικόλας Μανασής
- Γεώργιος Αργυρόπουλος
- Δημήτρης Γυφτόπουλος
- Δημήτρης Κουβάτσος
- Γεώργιος Αυλωνίτης
- Παναγιώτης Νικάκης.
- Οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.
πρόκειται για τους:
- Μάνφρεντ Μπρίντε
- Γεώργιος Γεργιαννάκης
- Γεώργιος Ναούμ
- Ευάγγελος Μαρκόπουλος
- Σπυρίδων Ταράζης
- Αλέξανδρος Καλουτάς
- Πολυξένη Παλαιογιώργου
- Παντελεήμων Καράκωστας.
- Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
πρόκειται για τους:
- Παναγιώτα Κοκκίνου
- Θεόδωρος Τσουκάτος
- Ηλίας Πιταούλης
- Γεώργιος Γενναίος
- Φώτης Γενναίος
- Κωνσταντίνος Βόσσος
- Θεόδωρος Βόσσος
- Στυλιανός Βίος
- Σοφία Αραβοσίτα
- Ευδοκία Μίχα
- Παναγιώτης Παπούλιας
- Βενετία Τερζάκη
- Παναγιώτης Χαραμής
- Γεώργιος Χρυστογιάννης.
- Οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
πρόκειται για τους:
- Γεώργιος Καλδής
- Αλέξανδρος Λέτσας
- Σταύρος Γιαννακάκης
- Αθανάσιος Ράμμος
- Βασίλειος Τυρογαλάς
- Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης
- Φάνης Λυγινός.
- Ζαν Κλοντ Όσβαλντ
- Και μία κατηγορούμενη, την Μάρθα Δημητριάδη – Καραβέλα, σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Το βούλευμα απαλλάσσει των κατηγοριών περίπου 80 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και μελών της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα που είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη, όταν το πρώην στέλεχος δεν εμφανίστηκε στις δικαστικές Αρχές για απολογία και εκδόθηκε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κάνουν δεκτή ανάλογη πρόταση που είχε υποβάλει πριν λίγο καιρό ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης. Οι βαριές κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκία και για κάποιους από τους κατηγορούμενους , η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Το βούλευμα έρχεται μετά από σχεδόν εννέα χρόνια δικαστικών ερευνών για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου και αφορά την περίφημη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία. Η υπόθεση του ΟΤΕ και της «8002» θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS», ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.
Στο βούλευμα, όπως και στην πρόταση του κ. Μπρη, που αριθμεί 2.368 σελίδες, καταγράφεται η υπόθεση και περιγράφονται οι διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η SIEMENS ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της αρχικής συμφωνίας.
Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης ανοίχθηκαν εκατοντάδες λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να εντοπιστούν οι αποδέκτες παράνομων χρημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.
Οι κατηγορούμενοι και ειδικά τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του Οργανισμού και επιπλέον δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr