Καρπός γόνιμος αυτής της επίμοχθης προσπάθειας το βιβλίο του με τίτλο «Η Κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι Ελληνικές Φαντασιώσεις», παρουσιάζεται το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
Το βιβλίο μαζί με τον συγγραφέα παρουσιάζουν ο διευθυντής της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» Αλέξης Παπαχελάς, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος, ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος και τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.
Σε αυτό το βιβλίο ο Σταύρος Τζίμας, περιγράφει τα γεγονότα από τις αρχές της δεκαετίας του '90 που βρέθηκε στην γειτονική χώρα και «έζησε από πρώτο χέρι τη διάλυση μιας χώρας, τους αιματηρούς πολέμους, μάρτυρας μιας απίστευτης βαρβαρότητας», όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο.
Αποτυπώνει με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό όσα είδε και έμαθε, μιλώντας με αρκετούς από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου και στις δύο χώρες για να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις των όσων διημείφθησαν, με αρκετές πληροφορίες που έρχονται για πρώτη στο φως της δημοσιότητας.
Περιγράφει την αφελή ατμόσφαιρα στην Ελλάδα τότε, όταν «αρκετοί, παρασυρμένοι από τον δικό τους εθνικισμό και την υστερία γύρω από το Μακεδονικό, ή και την παντελή άγνοια, μερικοί φαντασιώνονταν ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια ελληνοσερβική συμμαχία, βασισμένη στην κοινή θρησκεία».
Ο σκοπός είναι, όπως ο ίδιος ο Σταύρος Τζίμας ομολογεί και εύχεται, όσα καταγράφονται στο βιβλίο «να βοηθήσουν σε ένα ψύχραιμο αναστοχασμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Είναι πλέον καιρός τα Βαλκάνια να πάψουν να παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να καταναλώσουν. Είναι καιρός να ξεπεράσουν τη χρονοκαθυστέρηση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και να γίνουν τμήμα του ευρύτερου ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, αφήνοντας πίσω το αιματηρό παρελθόν τους».
Ο Σταύρος Τζίμας σήμερα εργάζεται στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Στο παρελθόν έχει δουλέψει στις εφημερίδες «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» και στη Σουηδική Ραδιοφωνία.
Είναι συγγραφέας ενός ακόμη βιβλίου, που εκδόθηκε από τις «Εκδόσεις Επίκεντρο», με τίτλο «Στον Αστερισμό του Εθνικισμού», που αναφέρεται στα παρασκήνια των ελληνοαλβανικών σχέσεων στη μετα-Χότζα εποχή. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το βραβείο «Προαγωγής της Δημοσιογραφίας» του Ιδρύματος Μπότση και από το Ίδρυμα Εθνικής Συμφιλίωσης της Αλβανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr