«Όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου να πάρει την ευθύνη εδώ και τώρα και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες», τόνισε στην ομιλία του.
Προηγουμένως ωστόσο είχε στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη μάχη: «Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή».
Ο κύριος Σαμαράς απέρριψε και το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, προκρίνοντας αντ' αυτού την διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ώστε να μην υπάρξει εσωστρέφεια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων.
Έκτακτο συνέδριο ζήτησαν η Ντόρα
Το γάντι σήκωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, που κατά την ομιλία της, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης του κόμματος «για να συζητηθούν όλα», ενώ άφησε σαφείς αιχμές προς τον κ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι είθισται όποιος πρωθυπουργός έχανε τις εκλογές, να θέτει την παραίτησή του, στο κόμμα.
«Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτηση τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια. Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη στην ομιλία της.
Υπέρ της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκαν επίσης οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, ενώ με την πρόταση διαφώνησαν άλλοι βουλευτές του κόμματος.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, που επανειλημμένως είχε καλέσει τους υποψήφιους δελφίνους να πάρουν θέση κάλεσε εκ νέου όποιο βουλευτής θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία να το πει , εξηγώντας γιατί κάποιος άλλος θα είναι καλύτερος από τον σημερινό αρχηγό.
Παράλληλα ζήτησε να σταματήσουν οι ομαδοποιήσεις και να γίνουν ανοιχτές διήμερες περιφερειακές διασκέψεις και οργανωμένος διάλογος και τάχθηκε, υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα χρήσιμο τη σύγκλιση ενός εκτάκτου συνεδρίου, που στελέχη και μέλη θα τοποθετηθούν χωρίς εσωστρέφεια και θα αναλυθούν οι λόγοι της εκλογικής ήττας.
Ο Μάκης Βορίδης στον αντίποδα τάχθηκε, κατά της διοργάνωσης έκτακτου συνεδρίου και αντιπρότεινε διάλογο στη βάση, στις νομαρχιακές οργανώσεις.
Ο Βασίλης Κικίλιας τάχθηκε κατά των ομαδοποιήσεων και πρόσθεσε: «Οι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα. Τραυματίσαμε τη ραχοκοκαλιά μας. Χρειάζεται περισσότερη αξιοκρατία στο κόμμα. Αρχηγό έχουμε τώρα, πολεμάμε για την Ελλάδα».
Αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησαν από την συνεδρίαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr