Όπως δήλωσε η ίδια, αυτό στο οποίο επικεντρωνεται η Κομισιόν είναι η εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, με συζητήσεις τόσο στην Αθήνα όσο και απευθείας από τις έδρες των οργανισμών, και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να στείλει πρόσθετους εμπειρογνώμονες στην Αθήνα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο να αποφασιστεί εκταμίευση κάποιας υποδόσης εφόσον υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, απάντησε ότι η όποια απόφαση εναπόκειται στο Eurogroup.
Η κ. Μπράιτχαρτ είπε ακόμη ότι σε συνέχεια της απόφασης του Eurogroup «επικεντρωνόμαστε τώρα στην εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου».
Αυτό που προέχει είναι να εφαρμόσει η Ελλάδα άμεσα και με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα αποτελέσει κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για την ενίσχυση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε.
Αντιφατικά μηνύματα από την Ευρώπη για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης
Πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης, τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη για το θέμα αυτό είναι αντιφατικά.
Μάλιστα, σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει συγκαταλέγεται και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς και ο Ισπανός υπ. Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Bloomberg, ο Βάλντις Ντομπρόβσκι, σε συνέντευξή του στη Ρίγα, είπε χτες πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα τον Ιούνιο, ακόμη και με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, επειδή οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν στην κυβέρνησή της.
«Μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί έναν πρόσθετο διακανονισμό μετά τη λήξη του προγράμματος της», είπε ο Ντομπρόβσκι, το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει το ευρώ και τη νομισματική ένωση.
«Με την προηγούμενη κυβέρνηση, συζητούσαμε πώς η Ελλάδα θα ανακτήσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές με μια προληπτική πιστωτική γραμμή ή μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή. Ωστόσο τώρα, αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, δεδομένης της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αστάθειας», συμπλήρωσε ο αντιπροεδρος της Κομισιόν.
Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά και πιο συγκεκριμένος, ο Ισπανός υπ. Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε χτες ότι οι χώρες τις ευρωζώνης βρίσκονται σε συνομιλίες για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδας ύψους μεταξύ 30-50 δις. ευρώ.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ισπανία θα συμβάλει με το 13-14% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το Reuters, μία νέα συμφωνία διάσωσης θα προσφέρει πιο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Διαψεύδουν Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ
Με αφορμή τις δηλώσεις του Ισπανού υπ. Οικονομικών, ο εκπρόσωπος τύπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έσπευσε χτες να διαψεύσει ότι η ευρωζώνη συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν συζητούν τρίτο πακέτο διάσωσης», τόνισε εμφατικά.
Τα περί τρίτου πακέτου διάσωσης διέψευσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις για κάτι τέτοιο» είπε ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr