Στο Συμβούλιο θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία καθώς και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές που διανοίγονται και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υποβάλλει μέχρι τη Δευτέρα, το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί και το κλειδί για τη διασφάλιση της παράτασης. Ο χρόνος είναι λίγος και η αμφισβήτηση που καλείται εντός κι εκτός να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση έντονη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με κυβερνητικούς κύκλους, οι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα υποβληθεί τη Δευτέρα θα αφορούν:
- Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
- Την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
- Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
- Ακόμη θα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, όπως είναι π.χ. το κτηματολόγιο, που δεν έχουν πολιτικό κόστος.
Ο κ. Βαρουφάκης ήταν σαφής, πάντως, δηλώνοντας πως ο κατάλογος της Δευτέρας, δεν θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως:
- Ασφαλιστικό.
- Εργασιακές σχέσεις.
Όπως δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην πρόταση της κυβέρνησης δεν θα περιλαμβάνονται τα μέτρα από το mail Χαρδούβελη και μέτρα περαιτέρω λιτότητας .
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες οι θεσμοί θα προσφέρουν μια πρώτη εκτίμηση για το αν το πρόγραμμα που οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ως το τέλος της Δευτέρας της 23ης Φεβρουαρίου είναι επαρκώς συνεκτικό, ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η λίστα με τις δομικές αλλαγές αυτή θα γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένη και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως το τέλος του Απριλίου.
Μόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παρατεταμένης συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτρέψει οποιαδήποτε εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF και την μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα του προγράμματος SMP το 2014. Και τα δύο υπόκεινται στην έγκριση από το Eurogroup.
Πλέον η «μπάλα έχει περάσει στο εσωτερικό γήπεδο» αναφέρει κορυφαίος κυβερνητικός παράγων ο οποίος επισημαίνει ότι κάθε μέρα θα είναι και μια σκληρή διαδικασία αξιολόγησης. Το καλό, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι πλέον το πρόγραμμα ρίχνει βάρος στις μεταρρυθμίσεις που η ίδια η Αθήνα θα αποφασίσει και λιγότερο στα δημοσιονομικά όπου αναγνωρίζεται η ανάγκη χαλάρωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr